Rozpoczął się egipski sezon słodkich ziemniaków, który w tym roku przyniesie jeszcze większe ilości niż w poprzednim. Szacuje się, że produkcja egipskich słodkich ziemniaków wzrosła w tym sezonie o 20-30%. Według jednego z eksporterów Egipcjanie szybko rozwijają swoje umiejętności, zarówno w uprawie, jak i marketingu. Oczekuje się, że ceny będą nieco wyższe, ponieważ wyzwania związane z pandemią nadal istnieją. Egipt co roku znacząco zwiększa produkcję i sprzedaż słodkich ziemniaków i sprzedaje większość z nich w Europie. Obecnie sprzedaż idzie świetnie, popyt jest duży a europejska produkcja i chińska konkurencja nie stanowią dla Egiptu realnego zagrożenia.
Prace Egipcjan nad zwiększeniem produkcji batatów poszły dwutorowo: z jednej strony nastąpiło zwiększenie powierzchni ziemi obsadzonej tą uprawą oraz przez sadzenie ulepszonych odmiany słodkich ziemniaków, dających lepsze plony. Egipt zwiększył obszar uprawy słodkich ziemniaków o 20%, a naukowcy wciąż pracują nad udomowionymi, ulepszonymi odmianami dających wyższe plony. Dziś niezwykle ważne jest, aby nauka nadążała za potrzebami rynku rolniczego.
Ze względu na wyzwania związane z pandemią, Egipcjanie spodziewają się, że ceny będą wyższe niż w zeszłym roku. Popyt jest na razie bardzo duży Ceny będą średnio nieco wyższe niż w poprzednim sezonie z powodu pandemii. Europa wciąż zamawia najwięcej. Niskie ceny chińskich batatów nie powinny wiele zmienić na rynku. Kupujący doceniają jakość egipskich słodkich ziemniaków i są gotowi za tę jakość zapłacić.
Źródło: www.freshplaza.com