EFSA o sytuacji wywołanej koronawirusem

Stowarzyszenie skupiające producentów owoców i warzyw w Unii Europejskiej zabrało głos w sprawie bezpieczeństwa spożywania owoców i warzyw w dobie pandemii.
Opierając się na wszystkich dostępnych danych EFSA zapewnia potencjalnych klientów o tym, że spożywanie owoców i warzyw przy zachowaniu elementarnych zasad higieny jest bezpieczne. Podobieństwo koronawirusa wywołującego COVID – 19 do innych tego typu
koronawirusów, wywołujących SARS i MERS dostarcza nam cennych informacji o drogach transmisji wirusa. Na szczęście nie było przypadku zakażenia drogą pokarmową.


Zaznaczyć trzeba, że sami producenci owoców i warzyw wzmocnili stosowane dotąd procedury dot. bezpieczeństwa i higieny. W obawie przed zakażeniem pracowników i „wniesieniem” wirusa na teren zakładu produkcyjnego, zamknęli się na wejście osób z zewnątrz, nie związanych dotąd z daną produkcją. Wydaje się, że to bardzo rozsądne posunięcie, w trosce nie tylko o kontynuację swojej produkcji, ale również o zdrowie i
bezpieczeństwo nas wszystkich.
Problem pandemii paraliżuje nie tylko rynek krajowy. Stwarza również ogromne ograniczenia i przeszkody w obrocie międzynarodowym. Pomimo opanowania pandemii w Chinach eksporterzy owoców (głównie cytrusów, kiwi i gruszek) z Europy do Chin wciąż mogą spodziewać się pewnych ograniczeń. Podobne ograniczenia dotyczą głównych eksporterów do
Chin: Egiptu, RPA I USA, W ocenie EFSA najważniejszym teraz będzie odpowiednie koordynowanie przepływu towarów na świecie, w zależności od otwartości rynków, tak aby produkty nie zalegały na rynkach, które nie mają realnej możliwości wchłonięcia tychże produktów.
Nie mając naukowego potwierdzenia, że duża ilość witaminy C uchroni nas przed zachorowaniem, instynktownie poszukujemy, jako konsumenci, właśnie owoców, w tym cytrusów bogatych w tę witaminę. Być może to szukanie po omacku, ale jedzenie dużej ilości owoców i warzyw zawsze było korzystne dla organizmu i niosło ze sobą tylko pozytywne
rezultaty.

Źródło: www.sadownictwo.com.pl