Czas na super food, czyli sięgajmy po borówki amerykańskie

Ponieważ sezon na polską borówkę amerykańską właśnie się rozpoczyna, warto przypomnieć sobie dlaczego warto częściej sięgać po borówki.

Spożywając dziennie 1 szklankę świeżych borówek zapewniamy organizmowi 85 mg potasu, 18 g węglowodanów,  4 g błonnika i jedynie 80 kalorii. Zawartość błonnika wspomaga trawienie i sprawia, że spożywanie borówek nie jest zbyt dużym obciążeniem, nawet dla osób na diecie. Ponadto, szklanka borówek pokrywa 1/3 dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na witaminę C.

Borówki to naturalna skarbnica witamin  A, E i C i kwasu foliowego. Witaminy  te odgrywają kluczową rolę w produkcji kolagenu, niezbędnego dla pięknej, zdrowej i młodo wyglądającej skóry.

Borówki świetnie spalają tłuszcz – to również dobra informacja dla osób na diecie. A wszystko za sprawą polifenoli – roślinnych związków chemicznych, wykazujących silne działanie przeciwutleniające. Okazuje się, że polifenole z borówek świetnie radzą sobie z powstrzymywaniem komórek tkanki łącznej przed przechowywaniem tłuszczu. Uruchamiały też lipolizę, czyli rozpad komórek tłuszczowych.

Borówki poprawiają pamięć, gdyż zawierają flawonoidy, które usprawniają połączenia w mózgu                           i komunikację między komórkami oraz ułatwiają regenerację neuronów.

Kolejną zaletą borówek jest  ich dobroczynny wpływ na wzrok. W ludzkim oku pod wpływem energii promieni świetlnych wytwarza się bardzo dużo wolnych rodników. Jeżeli nie zostaną zneutralizowane, przyspieszają psucie się wzroku. A te małe, niebieskie owoce są doskonałym lekarstwem chroniącym przed tym schorzeniem.

Spożywanie borówek działa regulująco na czynności trawienne, infekcje dróg moczowych, choroby nerek, pęcherza moczowego oraz kamicy moczowej. Związki zawarte w liściach borówki amerykańskiej wspaniale dezynfekują  przewód pokarmowy, a tym samym znoszą wzdęcia brzucha i są dobrym lekiem w niezbyt nasilonych biegunkach.

Badania naukowe wykazują, że spożywanie  borówek hamuje rozwój nowotworów. W borówkach amerykańskich jest bowiem dużo kwasu egalowego, który ma właściwości przeciwnowotworowe – hamuje rozwój nowotworów wątroby, płuc i przewodu pokarmowego. Borówki są także źródłem kwasu foliowego, który chroni przed nowotworami macicy, przeciwdziała wadom rozwojowym układu nerwowego u noworodków oraz dobrze oddziałuje na rozwój płodu. Dlatego jagody borówki wysokiej polecane są także kobietom w ciąży!

Poza tym, że borówki to po prostu super przekąska, która wnosi bardzo dużo cennych składników do naszego organizmu okazuje się, że wykonuje w naszych organizmach super robotę. Po prostu super food!

 

Źródło: www.ofeminin.pl