O popularności tego owocu pisaliśmy już wielokrotnie. Dziś wracamy do tematu za sprawą pierwszego międzynarodowego seminarium na temat awokado, które odbędzie się w Sewilli.
Krajami o najwyższej światowej produkcji awokado są Meksyk, Peru, Chile, Kolumbia i Republika Dominikańska.
Na www.freshplaza.com czytamy o ogromnej popularności awokado na świecie. Dane dotyczące konsumpcji i eksportu w ostatnich latach pokazują siłę tego owocu: europejski import awokado zwiększył się czterokrotnie w latach 2002–2018, chociaż Europa ogólnie zużywa tylko jedną trzecią awokado, które konsumuje Ameryka Północna. Tendencja wskazuje, że Europa podwoi swoją konsumpcję w następnej dekadzie.
Jeśli chodzi o Hiszpanię to największa produkcja pochodzi z Andaluzji. W chwili obecnej jest to region skupiający uprawy tego owocu, a w kolejnych latach przewidywany jest wzrost produkcji z tego regionu. Obecnie uprawy są również w Maladze, Granadzie i Huelvie, ale oczekuje się, że rozszerzą się one na Sewillę Kadyks, a nawet Almerię, gdzie warunki klimatyczne pozwalają na uprawę, która wymaga dość dużej ilości wody. Z tego powodu uprawa awokado nadal rośnie w Ameryce Południowej, gdzie wiele regionów ma idealny klimat do produkcji, takich jak Peru, Kolumbia, Gwatemala, Nikaragua, Kostaryka i Republika Dominikańska.
Obecnie naukowcy pracują nad rozwojem odmian awokado, które wymagają mniejszej ilości wody i mają większą odporność na zasolenie. Specjaliści pracują również nad technikami uprawy, które zmniejszają zapotrzebowanie na wodę drzew, poprzez przycinanie, redukcję ewapotranspiracji, czyli parowania terenowego w obrębie upraw i zarządzanie stresem dzięki kontroli hormonalnej.
Źródło: www.freshpaza.com