Zgodnie z najnowszymi danymi Eurostatu w 2017 r. w UE było prawie 1,3 miliona hektarów drzewek owocowych. Nieco ponad tej liczby to jabłonie (473 500 ha, 37%), a – pomarańcze (255 500 ha, 20%). Uprawy brzoskwiń zajmują (190 500 ha, 15%), małe owoce cytrusowe, takie jak satsuma i klementynki (139 600 ha, 11%), gruszki (100 400 ha, 8%), morele (75 700 ha, 6%) i cytryny (60 100 ha, 5%). Powierzchnia przeznaczona na drzewa owocowe stanowi około 1% użytków rolnych (173 miliony hektarów w 2016 r.) areału obsadzonego drzewami owocowymi w UE znajdowało się w Hiszpanii, Włoszech i Polsce. Hiszpania prowadziła w rankingu (422 800 ha; 33% całości UE), dalej Włochy (279 300 tys. ha, 22%) i Polska (167 300 ha, 13%).
Porównując wcześniejsze dane Eurostatu można stwierdzić, że w porównaniu z 2012 r. powierzchnia upraw owoców w UE nieznacznie wzrosła (+ 0,4%). W latach 2012-2017 kraje, które odnotowały największy wzrost, to Polska (+16,300 ha, + 11%), Grecja, Rumunia i Portugalia. W tym czasie areał upraw zmniejszył się w Hiszpanii (-9,8 000 ha mniej, lub -2%), we Włoszech (o 6300 ha mniej, lub -2%), w Czechach i Chorwacji.
Jeśli chodzi o owoce cytrusowe to największy areał znajduje się w Hiszpanii, z nieco ponad połową (135 100 ha, 53%), a dalej we Włoszech – prawie upraw (78 300 ha, 31%).
Polska ma największy obszar upraw jabłkowych – upraw UE ( 60,800 ha, 34%), następnie Włochy i Rumunia, po powierzchni uprawowych (odpowiednio 55 800 ha i 55,100 ha, czyli po ok.12%) Hiszpania ma największy w całej UE obszar uprawowy brzoskwiń – 41% całości i moreli – 32%.
Włochy prowadzą w rankingu w odniesieniu do upraw gruszki – 29 000 ha (29%).
Źródło: www.freshplaza.com