Rozpoczął się nowy sezon peruwiańskiego mango. Do połowy listopada Peru wyeksportowało 2 360 ton świeżego mango. To ostatnie dane Stowarzyszenia Producentów i Eksporterów Peruwiańskiego Mango (APEM).
W tym samym okresie poprzedniego sezonu eksport świeżego mango wyniósł 2 255 ton. Głównymi odbiorcami były Stany Zjednoczone – 27% wszystkich wysyłek, Chile – 22%, Kanada – 20% i Anglia – 19%.
888 ton zostało wysłanych drogą morską, 762 tony drogą powietrzną i 710 ton drogą lądową.
Według szacunków APEM, w tym sezonie eksport świeżego mango z Peru w sezonie 2018/20189 może osiągnąć 171 tys. ton, tj. o 20% mniej niż w sezonie ubiegłym. Wtedy wyeksportowano 204 tys. ton.
Peru eksportuje również mango mrożone i konserwowane. Do połowy listopada eksport mrożonego mango wyniósł 1000 ton, w porównaniu do 126 ton w tym samym okresie ubiegłego sezonu.
Mrożone mango eksportuje się głównie do Niemiec, Stanów Zjednoczonych, Holandii oraz Korei i Anglii.
Eksport konserwowanego mango wyniósł 355 ton. W tym samym okresie ubiegłego roku wyniosły 70 ton.
Źródło: www.freshplaza.com