Ceny rynkowe moreli spadły do tak niskiego poziomu, który nie pokrywa nawet kosztów produkcji. Dlatego niektórzy producenci zdecydowali się nie zbierać owoców.
Szacuje się, że ponad 30% wyprodukowanych moreli pozostało niezebranych (m.in. dotyczy to prowincji w południowo -wschodniej Hiszpanii). Problemem jest nadprodukcja, a w tym roku dodatkowo dochodzi problem jakościowy – owoce zostały uszkodzone przez grad.
Przewidywania na 2018 rok odnośnie produkcji moreli mówiły o zbiorze 5,5 mln kg. Obecnie szacuje się, że liczba ta nie przekroczy 3,2 mln kg. Od 1,5 do 1,8 mln kg pozostało niezebranych, co przekłada się na straty gospodarcze, szacowane już na poziomie ponad 800 000 EUR, przy cenie za kilogram 0,45 EUR.
Spółdzielnie i producenci indywidualni poniosą znaczne straty, a dochody zostaną poważnie ograniczone w całym regionie, nie tylko w tej dziedzinie, ale we wszystkich sektorach. Niedługo będą zbierane inne owoce pestkowe, m. in. brzoskwinie i producenci mają nadzieję, że sytuacja nie powtórzy się.
Źródło: Fresh Plaza