Holenderski rynek „eko” atrakcyjny dla Duńczyków

W Holandii wciąż rośnie zapotrzebowanie na produkty ekologiczne, w tym owoce i warzywa. Na targach PLMA (Private Label Manufacturers Association) w Amsterdamie w dniach 29 i 30 maja promowało się wiele firm duńskich. Dania jest jednym z czołowych eksporterów tych produktów do Holandii. Holenderscy konsumenci coraz częściej wybierają żywność ekologiczną, zapewniając większy potencjał eksportowy dla duńskich producentów ekologicznych.

Jak podaje Fresh Plaza sprzedaż produktów ekologicznych wzrosła w Holandii o 10% w 2016 r., a potroiła się w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Holendrzy pracują nad zrównoważonym rozwojem i coraz częściej wybierają ekologiczną alternatywę. Dania,  której udział produktów ekologicznych jest wyższy niż gdziekolwiek indziej na świecie, ma dobrą reputację w tej dziedzinie, a duńskie firmy są znacznie bardziej zaawansowane niż Holendrzy w zakresie rozwoju innowacyjnych produktów ekologicznych. Jak twierdzą eksperci Dania jest zatem atrakcyjna dla stosunkowo mało rozwiniętego rynku organicznego w Holandii.

W Holandii udział produktów ekologicznych w rynku wynosi 4,4%, a Holendrzy zajmują siódme miejsce w światowych rankingach. Dania jest natomiast na pierwszym miejscu. Eksport duńskich ekologicznych owoców i warzyw do Holandii potroił się w ciągu ostatnich trzech lat. Holandia to rynek o dużej sile nabywczej, a także bardzo interesujący dla eksportu innowacyjnej żywności ekologicznej. Poza Holandią inne europejskie kraje również wykazują spore  zainteresowanie duńskimi produktami ekologicznymi.

Źródło: Fresh Plaza