Niemcy (Dolna Saksonia) – sezon szklarniowy rozpoczęty

Od tego roku w szklarniach w Dolnej Saksonii produkowane są nie tylko pomidory i ogórki, ale również papryka.

W roku ubiegłym przeprowadzono z powodzeniem testowe nasadzenia papryki i w tym roku zbierane będą plony z pierwszych 4  ha. Jest to uprawa nieco utrudniona ze względu na słabe doświetlenie terenu, ale producenci liczą na niezłe zbiory, tym bardziej, że 2017 rok, jako rok testowy pokazał, że może być całkiem nieźle.  Pierwsze zbiory papryki w tym sezonie spodziewane są w połowie kwietnia.

Sezon na szklarniowe ogórki „węże” rozpoczął się w północno-zachodnich Niemczech już trzy tygodnie temu. Pierwsze zbiory były bardzo zadowalające, ale potem nastąpił niewielki spadek produkcji, spowodowany mniej słoneczna pogodą. W chwili obecnej produkcja jest na bardzo dobrym poziomie.

Ogórki uprawiane są na obszarze 100 hektarów. Uprawiane są ogórki „węże”, ogórki mini, ale przede wszystkim ogórki średnie „ midi”.

Do produkcji wprowadzane są ciągle nowe odmiany ogórków i pomidorów, aby zaspokoić popyt rynku lokalnego.