Włoskie nowinki

Solanka sodowa, broda mnicha, włoska trawa (łac. salsola soda, wł. agretti, roscano, barba di frate)

Pod tyloma nazwami kryje się jedno warzywo, mające wiele cech wspólnych ze szpinakiem. Zawiera podobne jak szpinak  witaminy i sole mineralne – wit. A, żelazo i wapń. W podobne sposoby jak szpinak może być też przyrządzane – świeże w sałatce, lekko podsmażone albo podgotowane.

Z wyglądu przypomina trochę zwykłą trawę, ma jednak charakterystyczny posmak, chociaż nie jest tak wyraziste jak szczypiorek. Warzywo to rośnie w basenie Morza Śródziemnego. Na razie to produkt niszowy, ale jego popularność ciągle rośnie nie tylko we Włoszech, ale także w innych krajach europejskich.

W handlu Salsola Soda pakowana jest najczęściej w pęczki, 10 x 150 g w opakowaniu zbiorczym. Średnia cena hurtowa  to ok.  12-15 euro/ opakowanie. Na bazarkach i targowiskach sprzedawana jest na kilogramy. Sezon na to warzywo  trwa od stycznia do czerwca, ale może potrwać dłużej, jeśli zaistnieje taka potrzeba.  Uprawy są bowiem  polowe i szklarniowe.