Bakalie

Jesteśmy właśnie w czasie gorączkowych przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, a  bakalie są obecne na naszych świątecznych stołach od zawsze. To po prostu tradycja.  Tak więc, jeść czy nie jeść bakalie? Oto jest pytanie. Oczywiście, że jeść, bo bakalie są zdrowe.

Bakalie zapobiegają nowotworom i zawałom oraz  łagodzą dolegliwości żołądkowe. Zawierają spore ilości  błonnika oraz witaminy i minerały. Szczególnie cenny będzie dla nas magnez – minerał, który jest zużywany przez nasze organizmy w sytuacjach stresowych, a któż  w tych czasach potrafi uniknąć sytuacji stresowych?  Sięgajmy więc częściej po bakalie, a co więcej – sięgajmy bardziej świadomie.

Orzechy poprawiają pamięć i dbają o serce. Są chyba najbardziej wartościowe ze wszystkich bakalii. Zawierają l-argininę – substancję, z której powstaje tlenek azotu odpowiedzialny za rozszerzanie naczyń wieńcowych. Zawierają  spore ilości witaminy E oraz  tłuszczów, obfitujących w nienasycone kwasy tłuszczowe. Obniżają więc poziom tzw. „złego” cholesterolu i maja właściwości przeciwzakrzepowe. Orzechy zawierają kwas foliowy ważny w diecie ciężarnych kobiet. Kwas foliowy poprawia pamięć,  a także obniża poziom homocysteiny we krwi, przez co wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Orzechy zawierają  dużo potasu, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, fosfor, miedź, a także poprawiający koncentrację magnez.  Zawierają duże ilości cennego białka. Poszczególne rodzaje orzechów różnią się, rzecz jasna, składnikami, ale  jedno jest pewne – wszystkie orzechy są niezwykle cenne dla naszych organizmów.

Suszone morele zawierają bardzo dużo żelaza, zalecane są osobom na diecie odchudzającej. Morele zawierają również  beta-karoten, który pomaga zapobiegać powstawaniu nowotworów. Zawierają również cenny potas – odpowiedzialny za regulowanie ciśnienia krwi i usuwanie nadmiaru wody z organizmu.  Na te owoce powinniśmy jednak uważać, gdyż owoce te przed suszeniem poddawane są działaniu dwutlenku siarki, który pozwala zachować naturalny kolor suszonym owocom. Ważne jest więc, aby opłukać je przed spożyciem.

Rodzynki zawierają  wapń i bor –  pierwiastki, które pozwalają skutecznie walczyć z osteoporozą. Są bogatym źródłem błonnika, który z powodzeniem reguluje pracę naszego układu trawiennego. Zawierają  magnez i witaminy z grupy B, pomagają więc w utrzymaniu koncentracji. Ponadto w ich skład wchodzą witaminy C oraz E, a także potas, cynk i żelazo. Te składniki  pozytywnie wpływają na  pracę serca i wygląd skóry oraz podnoszą odporność.