Kto kiedykolwiek upychał arbuza do lodówki wie, że nie jest to proste zadanie. A gdyby tak miał on inny kształt, np. prostokątny czy kwadratowy nie zajmowałby nam zapewne ¾ lodówki i nie turlał nam się po półce jak piłka.
Podobne dylematy i przemyślenia na ten temat mieli Japończycy. Dlatego już ponad 30 lat temu podjęli próby wyhodowania arbuza w kształcie kwadratu, który zajmowałby mniej miejsca w lodówce oraz lepiej transportował.
Arbuzy o nietypowym kształcie ( Square watermelons) to pomysł rolników z prefektury Kagawa. Arbuzy te nie są wynikiem żadnej modyfikacji genetycznej, a sprytnego sposobu… Arbuzy rosną w specjalnych, plastikowych formach, które w miarę dorastania owocu nadają im pożądany kształt. Kwadratowe arbuzy w smaku niczym nie różnią się od tradycyjnych. Te sześcienne owoce powoli stają się coraz bardziej popularne, ale ze względu na wysoka cenę ( 1 sztuka kosztuje ok 120 – 150 $) nie wszyscy mogą sobie na nie pozwolić. W ostatnich latach wzbudzają również zainteresowanie na świecie i niektóre kraje, np. Kanada podjęła już próby zakupu sześciennych arbuzów.
W Japonii arbuzy takie często dawane są w prezencie lub służą jako dekoracja mieszkania.
To nie jedyne, drogie i niezwykłe arbuzy prosto z Japonii. Arbuzy z gatunku Densuke są sprzedawane w Japonii na specjalnych aukcjach, a cena jednego owocu osiąga nawet cenę 3,5 tys. $. Arbuzy Densuke uprawiane są wyłącznie na wyspie Hokkaido, mają czarną skórę i – jak twierdzą ci, których stać na ich zakup – wyjątkowo słodki i niezwykły smak.
A czym jeszcze nas zaskoczą japońscy rolnicy…?