Chiny to jeden z większych producentów pomelo, obok Indii, Tajlandii i Izraela. Produkcja pomelo w Chinach skupia się w południowych prowincjach. Sezon na pomelo miodowe w Chinach trwa od września do lutego. Wysyłki eksportowe realizowane są od października do stycznia.
Produkcja chińskiego pomelo co roku rośnie. W tym roku zbiory powinny być o 30 % większe, niż w roku ubiegłym, a co za tym idzie wzrośnie również eksport. Chiny ponad połowę swojej produkcji pomelo eksportują do Rosji, Holandii, Kanady i Dubaju. Cena na pomelo jest raczej stabilna. Może być zauważalny lekki spadek spowodowany większą podażą, lecz cena na specjalnie wyselekcjonowane, wysokiej jakości owoce raczej będzie się utrzymywała na stabilnym poziomie.
Pomelo (inaczej pomarańcza olbrzymia, pumelo, pompela) to największy cytrus na świecie. Pochodzi z południowo – wschodniej Azji i jeszcze przed nasza erą drzewo to było uprawiane w Chinach. Poza Azją owoc ten nie był szeroko znany. W Europie zaistniał w XVII, gdy został odkryty przez Hiszpanów. Pierwsze próby produkcji tego owocu w Kalifornii i na Florydzie miały miejsce na początku XX w.
Jest wiele odmian i hybryd cytrusów, powstałych od pomelo. Najpopularniejszy z nich to grejpfrut – hybryda pomelo i pomarańczy. Grejpfrut różni się od pomelo nie tylko smakiem i wielkością, ale także liczbą segmentów na które podzielony jest miąższ. W owocu grejpfruta jest ich 12, natomiast w pomelo od 14 do 16.
Najczęściej spotykamy w naszych marketach pomelo miodowe ( Honey pomelo). Często sprzedawane jest w siatce. Owoc o kolorze złoto-żółtym lub jasnozielonym i przyjemnym słodkim, soczystym smaku.
Hybryda pomarańczy olbrzymiej powstała w Kalifornii w latach 60 -tych ubiegłego stulecia to sweetie. Uprawiany komercyjnie od lat 80 – tych XX w. Gatunek sprzedawany też jako grejpfrut Oroblanco. W polskich marketach popularny jest zielony Jaffa Sweetie. Jest on podobnym mieszańcem, ale powstałym w Izraelu i dopuszczonym do sprzedaży od połowy lat 80 – tych. Izraelski Jaffa Sweetie jest opisywany przez sprzedawców jako grejpfrut i jest koloru ciemnozielonego nawet po dojrzeniu. Miąższ ma przyjemny, słodki smak.