Uprzejmie zapraszamy na IV zjazd FRESH QUALITY ACADEMY, który odbędzie się w dniach 10–12.05.2017 w Piotrawinie.
Więcej informacji o IV zjeździe znajdziecie Państwo tutaj.
IV Zjazd Fresh Quality Academy za nami
W dniach 10-12 maja b.r. w Pałacu Piotrawin, odbył się czwarty zjazd Fresh Quality Academy. Wzięli w nim udział kontrolerzy jakości i kupcy z dwunastu firm. Wykłady i warsztaty wypełniły całe dwa dni.
Informacje o produktach regionalnych ( takich jak jabłka łąckie, grójeckie, czy truskawka kaszubska), jak są unikatowe, jakie parametry jakościowe musza spełniać, oraz o nadzorze IJHARS przekazała Pani Karolina Zakrzewska z Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych inspekcji.
Jak otwierać kokosa, jak odróżnić limonki z Meksyku od tych z Brazylii, jakie wady progresywne, a jakie kosmetyczne mogą mieć melony i jak smakują różne odmiany melonów pokazywali pracownicy Greenyard ( dawny Univeg).
Co to jest endywia, sałata łodygowa, o roli azotu w produkcji sałat, jakie wady powstają podczas wzrostu sałat, o sposobach uprawy, o cykorii, boćwinie i inne nowości ze świata zielonych warzyw zdradzała dr Agnieszka Stępowska z Instytutu Ogrodnictwa.
Dbałość o bezpieczeństwo żywności, czyli nowoczesny system Traceability w praktyce, oraz jak działa linia do sortowania jabłek pokazała nam firma FruVitaLan.
O produkcji owoców miękkich, nowoczesnej technologii i możliwościach polskich producentów opowiadał dr Paweł Krawiec z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Jak handlować truskawką, maliną i innymi owocami, aby na tym zarobić przekazał Pan Rafał Szmit.
Wspaniała okolica, posiłki i ciekawi gospodarze umilali czas uczestnikom.