Coraz częściej możemy spotkać w sprzedaży produkty nowe, których jeszcze nie znamy. Warto więc dowiedzieć się co nieco o nich i sprawdzić, czy naprawdę warto je kupić i dlaczego.
Czarny czosnek nie jest oddzielną odmianą. Jego barwa jest wynikiem wielodniowej fermentacji. Podczas tego procesu z cukrów powstaje melanoidyna – to ona odpowiada za to, że początkowo białe, jędrne ząbki robią się granatowoczarne, miękkie i kleiste (powinny się łatwo rozsmarowywać). Czarny czosnek pochodzi z kuchni koreańskiej i japońskiej i zapewne stąd zawędrował i na nasze stoły.
Czosnek czarny stanowi cenne źródło potasu, magnezu, żelaza, siarki i cynku, a także tiaminy i kwasu askorbinowego. Garcylina obecna w ząbkach jest skutecznym rozwiązaniem w przypadku chorób infekcyjnych dróg moczowych, biegunek bakteryjnych czy gruźlicy. Czosnek jest wszechstronnym produktem, działa wzmacniająco na organizm, a wysoka zawartość suchej masy czosnku, sprawia, iż koncentracja wyżej wymienionych składników jest stosunkowo duża, w porównaniu do niewielkich rozmiarów samego produktu.
Czarny, sfermentowany czosnek nie jest ostry, smakuje raczej słodkawo i kwaskowato, przypomina nieco ocet balsamiczny. Pachnie podobnie do czosnku pieczonego czy grillowanego – tylko że ten zapach jest o wiele intensywniejszy. Koreańczycy i Tajowie uważają, że regularne dodawanie do jedzenia tej przyprawy działa anty nowotworowo i przedłuża życie. A poza tym – jeśli zastąpimy świeży czosnek czarnym, unikniemy „czosnkowego” oddechu.
Podsumowując dobroczynny wpływ czarnego czosnku na nasz organizm możemy wskazać kilka podstawowych jego właściwości:
• Obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi – korzystny przy miażdżycy i innych schorzeniach układu krwionośnego oraz przy cukrzycy.
• Chroni komórki wątroby.
• Działa przeciwzapalnie.
• Zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej, w tym m.in. raka prostaty.
• Pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
• Wzmacnia odporność.
• Przeciwdziała procesom starzenia.
W wyniku procesu fermentacji, czarny czosnek pozbawiony jest allicyny, uznawanej za najsilniejszą substancję bakteriobójczą z czosnku. Dlatego też, w przypadku infekcji zalecane jest spożywanie czosnku świeżego.