Okres przedświąteczny to czas, kiedy na dobre na naszym rynku zadamawia się pomidor z importu. Sezon na polski pomidor, choć wyjątkowo długi w tym roku, właśnie definitywnie się zakończył. Oczywiście przez cały czas dostępne będą pomidory z ogrzewanych szklarni, ale cena jest na poziomie, na który nie mogą sobie wszyscy pozwolić. Szczególnie dotyczy to pomidora malinowego.

Czytaj dalej

Z ogromną przyjemnością i nie skrywaną satysfakcją chcieliśmy poinformować, iż w ostatnim wydaniu  miesięcznika Warzywa i Owoce Miękkie ( w skrócie WiOM) zamieszczono artykuł, poświęcony jakości świeżych owoców i warzyw. Nie byłoby w tym nic niezwykłego, bo to wydawnictwo zajmuje się również tym  aspektem w odniesieniu do produkcji owocowo – warzywnej, ale artykuł powstał w oparciu o materiały zaprezentowane przez ekspertów zaproszonych na ostatni Zjazd Fresh Quality Academy. Gościem specjalnym tego Zjazdu była Pani Katarzyna Wójcik, która jest Redaktorem Naczelnym miesięcznika Warzywa i Owoce Miękkie, a jej obecność zaowocowała artykułem w czasopiśmie.

Czytaj dalej

Trwa właśnie sezon na kaki. Od kilku tygodni mamy na rynku kaki z Hiszpanii. Podaż owoców wciąż jest wysoka, a ceny, szczególnie w sieciach handlowych są dość niskie. Polacy pomału przekonują się do tego owocu, które jest prawdziwą skarbnicą dobrych składników dla naszego organizmu.

Czytaj dalej

Choinka, która nadaje się do jedzenia  i jest obowiązkową ozdobą w Święta Bożego Narodzenia sprzedawana jest w sklepach Waitrose & Partners. Mowa tu o „choinkach”, czy raczej drzewkach rozmarynowych. Trend świątecznych drzewek rozmarynowych zaczął się w Ameryce, gdzie obecnie kupuje się tyle samo w porównaniu ze standardowymi choinkami. Ich igiełkowate liście sprawiają, że stanowią idealną alternatywę dla tradycyjnego drzewka bożonarodzeniowego i mogą być udekorowane tak, aby wyglądały jak ich większe tradycyjne odpowiedniki.

Czytaj dalej

Standardy BRC definiują  wymogi konieczne, które są podstawą Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem i Jakością Żywności. Bez spełnienia tychże wymogów nie jest możliwe uzyskanie certyfikatu. Organizacje w trosce o najwyższą jakość swoich produktów oraz dbając o bezpieczeństwo oferowanych przez siebie produktów wprowadzają w życie takie standardy.

Dwanaście wymagań podstawowych w wersji 8 standardu pokrywa się z wymaganiami podstawowymi w wersji 7. Różnice pomiędzy wersją 7 i 8 postaramy się nakreślić poniżej.

Czytaj dalej

Jak podaje portal  www.freshplaza.com  w Holandii ceny selerów są na bardzo wysokim poziomie.  Jest to wynik słabej podaży, spowodowanej przez warunki pogodowe w lecie. W związku z tym również eksport tych warzyw jest znacznie utrudniony. Wysyłki do krajów Europy wschodniej są również znacznie ograniczone z powodu podaży i wysokiej ceny.

Czytaj dalej