Z ogromną przyjemnością i nie skrywaną satysfakcją chcieliśmy poinformować, iż w ostatnim wydaniu  miesięcznika Warzywa i Owoce Miękkie ( w skrócie WiOM) zamieszczono artykuł, poświęcony jakości świeżych owoców i warzyw. Nie byłoby w tym nic niezwykłego, bo to wydawnictwo zajmuje się również tym  aspektem w odniesieniu do produkcji owocowo – warzywnej, ale artykuł powstał w oparciu o materiały zaprezentowane przez ekspertów zaproszonych na ostatni Zjazd Fresh Quality Academy. Gościem specjalnym tego Zjazdu była Pani Katarzyna Wójcik, która jest Redaktorem Naczelnym miesięcznika Warzywa i Owoce Miękkie, a jej obecność zaowocowała artykułem w czasopiśmie.

Czytaj dalej

Trwa właśnie sezon na kaki. Od kilku tygodni mamy na rynku kaki z Hiszpanii. Podaż owoców wciąż jest wysoka, a ceny, szczególnie w sieciach handlowych są dość niskie. Polacy pomału przekonują się do tego owocu, które jest prawdziwą skarbnicą dobrych składników dla naszego organizmu.

Czytaj dalej

Choinka, która nadaje się do jedzenia  i jest obowiązkową ozdobą w Święta Bożego Narodzenia sprzedawana jest w sklepach Waitrose & Partners. Mowa tu o „choinkach”, czy raczej drzewkach rozmarynowych. Trend świątecznych drzewek rozmarynowych zaczął się w Ameryce, gdzie obecnie kupuje się tyle samo w porównaniu ze standardowymi choinkami. Ich igiełkowate liście sprawiają, że stanowią idealną alternatywę dla tradycyjnego drzewka bożonarodzeniowego i mogą być udekorowane tak, aby wyglądały jak ich większe tradycyjne odpowiedniki.

Czytaj dalej

Standardy BRC definiują  wymogi konieczne, które są podstawą Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem i Jakością Żywności. Bez spełnienia tychże wymogów nie jest możliwe uzyskanie certyfikatu. Organizacje w trosce o najwyższą jakość swoich produktów oraz dbając o bezpieczeństwo oferowanych przez siebie produktów wprowadzają w życie takie standardy.

Dwanaście wymagań podstawowych w wersji 8 standardu pokrywa się z wymaganiami podstawowymi w wersji 7. Różnice pomiędzy wersją 7 i 8 postaramy się nakreślić poniżej.

Czytaj dalej

Jak podaje portal  www.freshplaza.com  w Holandii ceny selerów są na bardzo wysokim poziomie.  Jest to wynik słabej podaży, spowodowanej przez warunki pogodowe w lecie. W związku z tym również eksport tych warzyw jest znacznie utrudniony. Wysyłki do krajów Europy wschodniej są również znacznie ograniczone z powodu podaży i wysokiej ceny.

Czytaj dalej

Powołując się na ostatnie informacje zamieszczone przez Serwice2Fruit handel w sektorze jabłek i gruszek nie jest jeszcze taki, jakiego oczekiwaliby producenci. Tak jest np. na Węgrzech, gdzie największe zainteresowanie rynek nadal przejawia odmianami Gala i Golden.  Duży popyt nie jest jednak odzwierciedleniem ceny, które są wciąż na niskim poziomie. Jabłka zostały zebrane i są przechowywane. Te, które nie były przechowywane w ULO i nie były zabezpieczone za pomocą SmartFresh, bardzo szybko tracą jędrność.  Spowoduje to obniżenie ceny i napływ tańszego towaru gorszej jakości. Większość jabłek została poddana obróbce, przechowywana jest we właściwych warunkach i w zupełności nadaje się na rynek eksportowy. Przed wysyłką jabłka są jeszcze dodatkowo przygotowywane, przez co klienci mogą być pewni dobrej jakości produktu końcowego.

Czytaj dalej

Ceny białej kapusty plasują się na dość wysokim poziomie. Na rynkach hurtowych ceny te osiągają poziom 1,00 – 1,30 zł/kg.  Analitycy rynku zwracają uwagę, że ten poziom cen o tej porze roku sugeruje większy wzrost cen na wiosnę i powtórkę sezonu 2010/2011. Oczywiście w grę wchodzi dużo zmiennych,  ale jest to wysoce prawdopodobne.

Czytaj dalej