Zbiór granatów już się rozpoczął w Elche -mieście w prowincji Alicante, które jest najważniejszym obszarem produkcji w Hiszpanii. Obecnie popyt jest wysoki, biorąc pod uwagę fakt, że kampania na półkuli południowej zakończyła się wcześniej, a owoce z krajów śródziemnomorskich docierają z opóźnieniem i w mniejszych ilościach.
W tej chwili zbierane są odmiany o najbardziej czerwonym zabarwieniu wewnętrznym i zewnętrznym, takie jak Tastem i Acco. W drugim tygodniu września powinny rozpocząć się zbiory odmiany Valenciana, a w październiku zbiory flagowej odmiany: Mollar de Elche, która ma Chronioną Nazwę Pochodzenia (ChNP, ang.PDO). W przypadku obu odmian, o jaśniejszej skórce, ale słodkim smaku, spodziewany jest spadek produkcji o 30% w porównaniu z rokiem ubiegłym.
Wysokie temperatury opóźniają dojrzewanie owoców, zwłaszcza jeśli chodzi o kolor skórki. Ponadto część owoców jest spalona słońcem. To, wraz z niższymi plonami (ze względu na utratę około 30 hektarów z powodu wycofania się niektórych producentów), spowoduje zmniejszenie podaży granatów Mollar o około 30% ”, jak podaje Fresh Plaza.
Na rynku nie ma jeszcze dużych ilości granatów, biorąc pod uwagę wczesny koniec sezonu zamorskiego i opóźnienie zbiorów w łuku śródziemnomorskim. W tym roku nie będzie zbyt dużej podaży granatów, więc ceny raczej będą stabilne. W tej chwili ceny są wyższe niż w ubiegłym roku, więc jest nadzieja, że zrekompensują one niższą produkcję i wzrost kosztów, które powoduje kryzys zdrowotny.
Źródło: www.freshplaza.com