Hiszpańska prowincja Almeria słynie z upraw wysokiej jakości warzyw i owoców. Uprawy te są systematycznie rozwijane od lat ’50 XX w. Duża ilość słonecznych dni w tej części Andaluzji oraz uprawy na dużą skalę, sprawiają, że w okresie zimowym Almeria zaopatruje całą Europę w pomidory, ogórki, paprykę, cukinię czy bakłażany.
W Almerii powierzchnia upraw tunelowych sięga niemal 60 tys. hektarów, co generuje wartość produkcji na poziomie ponad 2 mld euro.
Warzywa w Almerii drożeją zawsze w okolicach Świąt Bożego Narodzenia. Tak jest również w tym roku, z tą jednak różnicą, że w tym roku ten wzrost jest większy, niż w poprzednich sezonach.
Koniec roku – to okres większego popytu na owoce i warzywa z Almerii, który przejawia się również większą konsumpcją produktów wyższej jakości. Ten wzrost cen dotyczy głównie bakłażanów i cukinii.
Cena bakłażanów z Almerii wzrosła niemal dwukrotnie i osiągnęła poziom 1,25 euro/ kg. W tym okresie hiszpańska produkcja zaopatruje z powodzeniem rynki europejskie, głównie Francję, Niemcy i Włochy.
Cena cukinii również wzrosła niemalże dwukrotnie i osiągnęła już 0,80 euro/ kg.
Pomidory wszystkich odmian bardzo dobrze się sprzedają. Najbardziej jednak pożądane przez kupujących są odmiany żebrowane i na gałązce. Ceny tych odmian przekraczają 1,00 euro/kg. Analitycy rynku informują, że podaż pomidorów w/w odmian jest w tym sezonie niższa – od 10 – 20 % w zależności od odmiany.
Ceny ogórka również wzrosły, co było spowodowane wzrostem popytu i mniejszą podażą, ze względu na niskie temperatury.