Na rynku europejskim jest mało awokado, nawet po tym, jak powiększyły się jeszcze bardziej olbrzymie uprawy w RPA i Peru.
W ubiegłym roku na rynku europejskim było średnio 3,5 miliona kartonów tygodniowo, w ciągu ostatnich kilku tygodni przybywało prawie milion mniej kartonów, co wpływa niekorzystnie na zobowiązania programu detalicznego.
Zdecydowanie w tym sezonie to rynek sprzedawców i producentów. Na pewno życzyliby sobie, żeby ich produkcja była większa, bo to oni w tym sezonie „rozdają karty”.
Obecna uprawa, szacowana na 14,5 miliona 4 –ro kilogramowych kartonów, jest o około 30% mniejsza iż rok wcześniej. W Peru, który jest największym dostawcą w Europie o tej porze roku, uprawy są niższe o około 20%.
Ceny są w tej chwili bardzo wysokie. Portal Fresh Plaza podaje wyjątkowo wysoki przedział cen sprzedaży od 14 – 18 euro/ opakowanie 4 kg.
Niedobory na rynku awokado są globalne. Dotyczą nie tylko awokado z zieloną skórką, ale również odmiany Hass. Tam sytuacja jest jeszcze gorsza. Niestety nie wszyscy nabywcy są w stanie zamienić Hassa na awokado zielone. Ceny Hassa rosną więc jeszcze szybciej.
Szansą na stabilizację są wysyłki z Chile, ale w tym roku prawdopodobnie Chilijczycy wyślą swoje pierwsze ładunki na równie silny rynek amerykański, na którym sezon kalifornijski zakończył się wcześniej z powodu zeszłorocznej fali upałów. A to oznacza jednoznacznie mniejsze wysyłki do Europy.
Źródło: freshplaza.com