I Zjazd 14-16.10.2015 Ocypel

W dniach 14-16.10.2015 odbył się pierwszy zjazd FRESH QUALITY ACADEMY w miejscowości Ocypel.

Celem spotkania było podniesienie profesjonalizmu kontrolerów jakości handlowych świeżych owoców i warzyw z sieci handlowych, firm handlowych, grup producenckich.

Tematy, jakie były poruszone na spotkaniu to:
– „Cytrusy przed sezonem” – od wykładowcy dowiedzieliśmy się, jaką drogę pokonują owoce od drzewa cytrusowego do ostatecznego klienta w sklepie, jak wygląda proces odzieleniania owoców, oraz jak mierzymy zawartość soku w owocach i kwasowość. (wykładowca Marcin Pala Daifressh)

– „Wszystko o bananach nie tylko zielonych” – poznaliśmy w jaki sposób są zbierane banany w Ekwadorze, potem ich podróż morską do Europy, następnie proces dojrzewania. Poznaliśmy najczęściej spotykane wady i uszkodzenia tych owoców oraz przyczyny ich powstawania. (wykładowca Eugeniusz Maziarka Citronex)

– „Owoce egzotyczne” – dowiedzieliśmy się jak rosną, jak wygląda proces dojrzewania, oraz z jakimi wadami możemy się spotkać kontrolując takie owoce jak mango, avocado, kaki czy liczi. (wykładowca Beata Piega Univeg Trade Poland)

– „Odmiany jabłek i gruszek” – poznaliśmy charakterystyczne cechy odmian jabłek i gruszek najczęściej spotykanych w handlu. (wykładowca Anna Boniecka Fresh Quality)

– „Problemy jakościowe świeżych owoców i warzyw po ekstremalnych warunkach pogodowych w tym sezonie” – omówiono problemy z jakimi możemy spotkać się w tym sezonie, nauczyliśmy się miedzy innymi jak rozróżnić pasternak od pietruszki, jak ważne jest krojenie owoców podczas kontroli, poruszone zostały przyczyny występowania szklistości miąższu w jabłkach, czy suchej zgnilizny w pomidorach.(wykładowca Krystyna Szymańska Fresh Quality).

Na warsztatach zmierzyliśmy zawartość soku, ekstraktu, oraz stosunek kwasu do cukru w klementynkach.

Dodatkowo przygotowano próbki i  wszyscy mieli możliwość zobaczenia różnic między odmianami jabłek i gruszek, spróbowania tych odmian. Dla chętnych był konkurs podczas którego uczestnicy na podstawie wyglądu i smaku próbek rozróżniali odmiany jabłek.

Próbki przygotowały firmy Applex i Goźlin Sad, a nagrody na konkursie firma Goźlin Sad.

Należy podkreślić, że wykładowcami są specjaliści praktycy z dużym doświadczeniem w tej branży.

W czasie wolnym, mogliśmy dowiedzieć się troszkę o tradycjach regionu Kociewie w Izbie Regionalnej w Ocyplu, oraz podczas występu zespołu regionalnego „Lubichowskie Kociewiaki”.

Na zakończenie zjazdu, wszyscy uczestnicy otrzymali świadectwo uczestnictwa i zapewnienie o kontynuacji FRESH QUALITY ACADEMY.