II ZJAZD 2-4.03.2016 ŚWIĘCICE

Uprzejmie zapraszamy na Drugi Zjazd FRESH QUALITY ACADEMY w dniach 2 – 4 marca 2016

Miejsce szkolenia: Hotel Święcice, poczta Płochocin, gmina Ożarów Maz., mazowieckie

Prezentujemy tematy i wykładowców na drugim zjeździe:

– „Jakość ziemniaków jadalnych” (wymagania jakościowe, oraz występujące wady bulw) – wykładowca dr Wojciech Nowacki IHAR w Jadwisinie

– Choroby owoców pomidora w okresie po zbiorczym i w obrocie handlowym – wykładowca prof. dr hab. Józef Robak Zakład Ochrony Roślin Warzywnych i Ozdobnych  Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

– „Owoce egzotyczne . Interpretacja wad, odmiany, dostępność, przechowywanie (na wybranej grupie asortymentu, m.inn. ananas, papaja, passion fruit, mini kiwi)” – wykładowca Beata Piega z firmy UNIVEG TRADE POLAND

– Choroby przechowalnicze jabłek ( wykład plus warsztaty)  – wykładowca Adam Paradowski i Marcin Piesiewicz z firmy AgroFresh

– Problemy jakościowe i sezonowość owoców cytrusowych – wykładowca Mirosław Maziarka z firmy Amplus

– Standard kontroli jakości świeżych owoców i warzyw: zasady, o czym nie można zapomnieć, na co zwrócić uwagę podczas kontroli, błędy kontrolerów jakości – wykładowca Krystyna Szymańska z firmy FRESH QUALITY.

Reportarz

W dniach 02.03.-04.03.2016 odbył się drugi zjazd FRESH QUALITY ACADEMY w miejscowości Święcice. Celem spotkania było podniesienie profesjonalizmu kontrolerów jakości handlowych świeżych owoców i warzyw z sieci handlowych, firm handlowych, grup producenckich. Uczestnikami zjazdu byli pracownicy z firm: Stokrotka, Eurocash, Agrokordi, Auchan, Genesis Fresh, Bimaro, Fructofresh Group, Targban, Univeg Trade, LDB Fruit, Consofrut Polska, LIWRO.

Wykładowcy omówili najczęściej występujące choroby jabłek pochodzenia infekcyjnego i fizjologicznego. Pokazano co jest niebezpieczne i może się rozwijać w trakcie magazynowania i transportu na zdjęciach i w trakcie warsztatów. Uczestnicy mieli możliwość zadawania pytań.

Przygotowano próbki i wszyscy mieli możliwość zobaczenia różnic między odmianami owoców cytrusowych, jak również wad na cytrusach i owocach egzotycznych.
Należy podkreślić, że wykładowcami są specjaliści praktycy z dużym doświadczeniem w tej branży.
Nieformalne spotkanie między pracownikami różnych firm, pozwoliły wymienić poglądy, swoje doświadczenia, a najważniejsze zaowocują lepszą współpracą.
Przed kolacją wystąpiło dwóch członków zespołu Pipes & Drums z Częstochowy. Zagrano tradycyjną muzykę szkocką na dudach.