IV zjazd 10-12.05.2017 Piotrawin

Uprzejmie zapraszamy na IV zjazd FRESH QUALITY ACADEMY w dniach 10–12.05.2017

Temat: Szkolenie specjalistyczne rozszerzające wiedzę o jakości handlowej świeżych owoców i warzyw

Cel szkolenia: zdobycie wiedzy praktycznej i podniesienie profesjonalizmu kontrolerów jakości handlowej świeżych owoców i warzyw z sieci handlowych, z firm handlowych, grup producentów, oraz osób zamawiających towar.
Termin: 10–12.05.2017, od 10.05.2017 godz. 18.00 do 12.05.2017 godz. 15.00

Miejsce: Pałac Piotrawin, Piotrawin 95, 24-335 Łaziska, www.piotrawin.pl

Tematy wykładów:

1. „Prorynkowe zmiany w technologii produkcji owoców jagodowych” – wykład dr Paweł Krawiec z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
2. “Proces sortowania i pakowania owoców oraz prezentacja nowoczesnego systemu Traceability w Grupie Producentów Owoców i Warzyw FruVitaLand”.
3. Możliwości zwiększenia zysku w sprzedaży detalicznej polskich owoców jagodowych” – wykład Rafał Szmit Prezes Zarządu Fruvitaland.
4. Jakość handlowa warzyw zielonych – wykład dr Agnieszka Stępowska Instytut Ogrodnictwa Skierniewice
5. Warsztaty z zakresu jakości handlowej świeżego kokosa, limonki i melonów – wykład Beata Piega Quality Manager z firmy Greenyard Fresh Poland S.A.
6. Produkty ekologiczne i regionalne.
7. Inne tematy.

Serdecznie zapraszamy! Osoby zainteresowane udziałem prosimy o kontakt krystyna.quality@gmail.com.

IV Zjazd za nami

W dniach 10-12 maja b.r. w Pałacu Piotrawin, odbył się czwarty zjazd Fresh Quality Academy. Wzięli w nim udział kontrolerzy jakości i kupcy z dwunastu firm. Wykłady i warsztaty wypełniły całe dwa dni.

Informacje o produktach regionalnych ( takich jak jabłka łąckie, grójeckie, czy truskawka kaszubska), jak są unikatowe, jakie parametry jakościowe musza spełniać, oraz o nadzorze IJHARS przekazała Pani Karolina Zakrzewska z Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych inspekcji.

Jak otwierać kokosa, jak odróżnić limonki z Meksyku od tych z Brazylii, jakie wady progresywne, a jakie kosmetyczne mogą mieć melony i jak smakują różne odmiany melonów pokazywali pracownicy Greenyard ( dawny Univeg).

Co to jest endywia, sałata łodygowa, o roli azotu w produkcji sałat, jakie wady powstają podczas wzrostu sałat, o sposobach uprawy, o cykorii, boćwinie i inne nowości ze świata zielonych warzyw zdradzała dr Agnieszka Stępowska z Instytutu Ogrodnictwa.

Dbałość o bezpieczeństwo żywności, czyli nowoczesny system Traceability w praktyce, oraz jak działa linia do sortowania jabłek pokazała nam firma FruVitaLan.

O produkcji owoców miękkich, nowoczesnej technologii i możliwościach polskich producentów opowiadał dr Paweł Krawiec z  Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Jak handlować truskawką, maliną i innymi owocami, aby na tym zarobić przekazał Pan Rafał Szmit.

Wspaniała okolica, posiłki i ciekawi gospodarze umilali czas uczestnikom.

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy