Sezon kaki

Owoce kaki są znane, ale wciąż  jeszcze nie dość powszechne. Jednym z większych producentów kaki jest Hiszpania, gdzie produkcja tego owocu w sezonie wynosi ponad 400  tys. ton. Najbardziej znaną chyba odmianą jest Rojo Brillante.

Hiszpańskie owoce kaki znane są niemalże na całym świecie. Największymi konsumenckimi rynkami są rynki Francji, Anglii i Niemiec, chociaż hiszpańskie kaki dociera również na rynki azjatyckie Singapuru i Malezji oraz do Arabii Saudyjskiej i Kanady.

Owoce kaki zawierają duże ilości witamin: A,  grupy B, ora C. Zawierają również  potas, magnez, fosfor i miedź. Spożywanie tych owoców wspiera działanie układu odpornościowego, poprawia przemianę materii, spowalnia procesy starzenia komórek, pomaga walkę z anemią i reguluje pracę układu nerwowego. Jedzenie tych owoców ma zbawienny wpływ na nasza skórę i paznokcie.

Tak więc, smacznego! Jedzmy kaki na zdrowie.