Brzoskwinie dobre na wszystko

Sezon brzoskwiniowy w pełni. Na rynku jest wiele odmian brzoskwiń –  tradycyjne okrągłe, paraguayo czy brzoskwinie lodowe (Ice peach).

Brzoskwinie powinny być często spożywane, ponieważ mają bardzo dobry wpływ na organizm. Pobudzają produkcję czerwonych krwinek, przez co chronią przed anemią. Dobre są więc dla osób starszych, kobiet w ciąży, czy wegetarian.

Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Zalecane są przez to osobom z chorobami reumatycznymi oraz chorym na nerki.

Nie zawierają tłuszczu i sodu, a więc z powodzeniem mogą je spożywać chorzy na nadciśnienie, czy osoby z wysokim poziomem cholesterolu.

Brzoskwinie zawierają witaminy z grupy B oraz spora dawkę soli mineralnych. Witamina B3 (niacyna) zapewnia produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.

Zawierają duże ilości błonnika, przez co skutecznie wspomagają proces odchudzania. W 100g owocu znajdziemy tylko 40 kcal.

Nie koniec na tym. Ostatnie badania wykazały, że brzoskwinie mogą być niezwykle pomocne w walce z nowotworami.

Tak więc powiedzenie „zdrowa jak brzoskwinia” jest nie całkiem wyssane z palca i ma swoje naukowe uzasadnienie.