Hiszpania. Problem nadprodukcji

Ceny rynkowe moreli spadły do tak niskiego poziomu, który nie pokrywa nawet  kosztów produkcji. Dlatego niektórzy producenci zdecydowali się nie zbierać owoców.

Szacuje się, że ponad 30% wyprodukowanych moreli pozostało niezebranych (m.in. dotyczy to prowincji w południowo -wschodniej Hiszpanii). Problemem jest nadprodukcja, a w tym roku dodatkowo  dochodzi problem jakościowy – owoce zostały uszkodzone przez grad.

Przewidywania na 2018 rok  odnośnie produkcji moreli  mówiły o zbiorze  5,5 mln kg. Obecnie szacuje się, że  liczba ta nie przekroczy 3,2 mln kg. Od 1,5 do 1,8 mln kg pozostało niezebranych, co przekłada się  na straty gospodarcze, szacowane już na poziomie ponad  800 000 EUR, przy cenie  za kilogram 0,45 EUR.

Spółdzielnie i producenci indywidualni poniosą znaczne straty, a dochody zostaną poważnie ograniczone w całym regionie, nie tylko w tej dziedzinie, ale we wszystkich sektorach. Niedługo będą zbierane inne owoce pestkowe, m. in. brzoskwinie  i producenci mają nadzieję, że sytuacja nie powtórzy się. 

Źródło: Fresh Plaza