Hiszpania. Pierwsze arbuzy, melony nieco opóźnione

W regionie Almerii rozpoczęły się pierwsze zbiory arbuzów, a na melony przyjdzie poczekać jeszcze około 2 tygodnie.

Przewiduje się, że kampania arbuzowa będzie na podobnym poziomie, jak w roku  ubiegłym. Szczególnie jeśli chodzi o arbuzy i melony Piel de Sapo. Kampania jest zagrożona niedoborem wody na północy Almerii i w Murcji, ale areały upraw nie zostały zmniejszone. Tylko w przypadku melonów Miodowych i Galia z Almerii  można mówić o zmniejszeniu areału upraw.

Przewidywana produkcja arbuzów na podobnym poziomie jak rok temu. Jednak dość duża konkurencja ze strony innych krajów europejskich może spowodować znaczne zawirowania iw konsekwencji doprowadzić do spadku cen, pomimo relatywnie wysokiego popytu na arbuzy ze strony hiszpańskich konsumentów.

Jak będzie w tym roku przekonamy się dopiero latem.

Arbuzy w liczbach:

Arbuzy uprawiane są na świecie na obszarze 3,5 mln ha.  2/3 stanowią zbiory w Chinach. Poza Chinami do największych producentów należą Iran (ponad 4 % produkcji światowej), następnie Turcja (również około  4 % produkcji światowej),  kraje Unii Europejskiej ( 3%) oraz Egipt i Stany Zjednoczone (2%). W Europie czołowymi producentami była Hiszpania, Grecja, Rumunia, Włochy oraz Węgry. Największy światowy eksport na poziomie 75 proc. łącznego wolumenu produkcji ma miejsce co roku zazwyczaj w okresie od czerwca do końca sierpnia.