Zielone zdrowie

Dla naszego zdrowia warto urozmaicić codzienne menu kolorowymi warzywami. Szczególnie polecane są te  w kolorze zielonym.  Warzywa takie jak: jarmuż, brokuły, szpinak, natka pietruszki, koperek czy  kiełki są w dzisiejszych czasach ogólnie dostępne.

Mają wiele zalet – są niskokaloryczne i  zawierają sporo witaminy C oraz magnez. Oprócz tego dostarczają do naszych organizmów  bardzo wartościowych barwników z grupy karotenoidów. Barwniki te są jednak mniej widoczne za sprawą obecnego chlorofilu – zielonego barwnika, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu.

Chlorofil łączy się z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi) – dzięki temu mniejsza ilość szkodliwych związków ma możliwość dotarcia do tkanek organizmu.                                                 Chlorofil posiada działanie przeciwutleniające. Pomaga również odświeżyć oddech. W medycynie naturalnej uważany  za składnik sprzyjający odnowie organizmu, wspomagający pracę wątroby, leczenie anemii oraz łagodzący różnego rodzaju stany zapalne.

Chlorofil nie lubi wysokich temperatur, a zatem nie gotujmy warzyw zbyt długo. W tym wypadku zalecane jest blanszowanie, zamiast gotowania.

Najcenniejszym jednak źródłem chlorofilu są świeże zielone warzywa liściaste. W okresie kiedy są one mniej dostępne, z powodzeniem można je zastąpić kiełkami, natką pietruszki, trawą pszeniczną lub algami.

Na podstawie www.poradnikzdrowie.pl