Do Rosji wracają tureckie warzywa i owoce

Służby  fitosanitarne Rosji przeprowadziły w październiku tego roku inspekcję u tureckich producentów owoców i warzyw.

Inspekcja ta wiąże się z nałożonym na Turcję rosyjskim embargo, w związku z zestrzeleniem przez Turcję w listopadzie 2015 r. rosyjskiego samolotu. Zakaz wwozu do Rosji tureckich produktów rolno  -spożywczych obowiązywał od stycznia 2016 r.

Rezultatem inspekcji przeprowadzonej wśród tureckich producentów 27  producentów granatów                     i bakłażanów dostało zgodę służb fitosanitarnych Rosji na eksport swych produktów do Federacji Rosyjskiej. Do momentu wprowadzenia w Rosji embargo na tureckie owoce i warzywa, Rosja importowała z Turcji do 50 000 t granatów i do  5 000  t bakłażanów rocznie.

Jeśli chodzi o tureckie pomidory to prawo do eksportu swych produktów do Rosji uzyskało 4  tureckich producentów. Ilościowo ten  eksport został określony łącznie na 50 000 t rocznie. Do momentu wprowadzenia embargo Turcja była dla Rosji podstawowym dostawcą pomidorów. Import tureckich pomidorów wynosił rocznie 300 tys. t.

Oficjalnie  tureckie pomidory, granaty i bakłażany będą mogły „wrócić” do Rosji już w listopadzie tego roku.