Początek sezonu na włoską persymonę

W północnych Włoszech rozpoczął się zbiór persymony.  Producenci oceniają jakość nieco niżej, niż w roku ubiegłym, głównie ze względu na pogodę latem. Upały sięgały 40 °C i brak było deszczu, co znacznie utrudniało produkcję.

Przewiduje się jednak dobre ceny, co powinno zrekompensować producentom mniejsze zbiory. Wczesne owoce są przeznaczone na rynek krajowy i sprzedawane będą do połowy grudnia. Odmiany późniejsze zarezerwowane są dla eksportu, który powinien być realizowany do stycznia przyszłego roku.

Owoce gatunku Diospyros kaki występują pod wieloma nazwami, głównie persymona,  hurma wschodnia, hebanowiec wschodni, chińska śliwka, szaron a w Polsce najpowszechniej używana jest nazwa kaki.

Owoc kaki bogate są w witaminę A, C i błonnik. Zawierają duże ilości żelaza, potasu, fosforu oraz wapnia, w związku z czym  polecane są chorym na osteoporozę, a także kobietom, które wkraczają w okres menopauzy.

Najbardziej rozpowszechnione w uprawie i w handlu są owoce pochodzącej z Chin hurmy wschodniej (Diospyros kaki), – występujące pod nazwą handlową kaki albo sharon. Gatunek jest uprawiany głównie w Chinach, Korei i Japonii, a także w cieplejszych rejonach Azji Środkowej. Jest uprawiany od XIX wieku także w Kalifornii, Europie Południowej oraz Brazylii. Owoc jest czerwono-pomarańczowy, o średnicy od 1,5 do 9 cm i przypomina pomidor, z czterema listkami od spodu. Miąższ jest lekko twardawy, słodki i ma galaretowatą konsystencję. Owoce są jadalne zanim w pełni dojrzeją, a pełnię smaku uzyskują, dopiero wtedy gdy zmiękną po zerwaniu. Owoce kultywaru hurmy wschodniej Diospyros kaki 'Triumph’ nazywane są „owocem Szarona” (od równiny Szaron w Izraelu, skąd wywodzi się ten kultywar).