W Hiszpanii także będzie brakowało grubej cebuli

Kapryśna letnia pogoda dała się we znaki całej niemalże Europie. Cebulowe problemy nie ominą w tym sezonie również Hiszpanii.

Hiszpańska cebula Grano to najbardziej popularna cebula, który ceniona jest przez odbiorców za swój intensywny smak i jędrność, ale przede wszystkim za swoje duże rozmiary.

W tym sezonie hiszpańskiej cebuli będzie znacznie mniej.  Hiszpańscy producenci, po niezbyt udanym ubiegłorocznym sezonie, w którym ceny cebuli były bardzo niskie, ze względu na dużą podaż nie tylko w Hiszpanii, ale i w całej Europie, znacznie zmniejszyli swoje areały upraw. Ponadto tegoroczna pogoda –  brak opadów i letnie upały- spowodowały, że zbiory hiszpańskiej cebuli nie zapowiadają się dobrze.  Przede wszystkim brakować będzie tak bardzo pożądanych dużych kalibrów, a i same zbiory będą znacznie mniejsze.

Podobna sytuacja jest w całej Europie. Tak więc  zbliżający się sezon cebulowy na pewno będzie się charakteryzował wyższymi cenami i znacznie mniejszą dostępnością większych rozmiarów.