Fresh Quality Academy IV Zjazd za nami

W dniach 10-12 maja b.r. w Pałacu Piotrawin, odbył się czwarty zjazd Fresh Quality Academy. Wzięli w nim udział kontrolerzy jakości i kupcy z dwunastu firm. Wykłady i warsztaty wypełniły całe dwa dni.

Informacje o produktach regionalnych ( takich jak jabłka łąckie, grójeckie, czy truskawka kaszubska), jak są unikatowe, jakie parametry jakościowe muszą spełniać, oraz o nadzorze IJHARS przekazała Pani Karolina Zakrzewska z Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych inspekcji.

Jak otwierać kokosa, jak odróżnić limonki z Meksyku od tych z Brazylii, jakie wady progresywne, a jakie kosmetyczne mogą mieć melony i jak smakują różne odmiany melonów pokazywali pracownicy Greenyard ( dawny Univeg).

Co to jest endywia, sałata łodygowa, o roli azotu w produkcji sałat, jakie wady powstają podczas wzrostu sałat, o sposobach uprawy, o cykorii, boćwinie i inne nowości ze świata zielonych warzyw zdradzała dr Agnieszka Stępowska z Instytutu Ogrodnictwa.

Dbałość o bezpieczeństwo żywności, czyli nowoczesny system Traceability w praktyce, oraz jak działa linia do sortowania jabłek pokazała nam firma FruVitaLand.

O produkcji owoców miękkich, nowoczesnej technologii i możliwościach polskich producentów opowiadał dr Paweł Krawiec z  Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Jak handlować truskawką, maliną i innymi owocami, aby na tym zarobić przekazał Pan Rafał Szmit.

Wspaniała okolica, posiłki i ciekawi gospodarze umilali czas uczestnikom.

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy

Fresh Quality Academy