Sektor ziół ekologicznych ma się bardzo dobrze

Sprzedaż ekologicznych ziół idzie nawet lepiej, niż oczekiwano. Przyczyniają się do tego konsumenci dokonujący bardziej świadomych, zdrowszych wyborów. W branży świeżych ziół jest jeszcze wiele do zrobienia.  Trzeba jeszcze bardziej zaakcentować obecność tych produktów w supermarketach. Trzeba poprawić tym samym zaakcentować ich ekologiczną etykietę.

W tej branży prym wiedzie firma Fresh Organic Choice. Ta holenderska firma handlowa oferuje szeroki asortyment ekologicznych ziół. Pochodzą one od hodowców z Holandii i Niemiec i są dostępne od wiosny do jesieni. Zimą większość ziół pochodzi z południowych krajów Europy: Portugalii, Hiszpanii i Włoch. Podstawową ich  działalności są ekologiczne zioła. Posiadają nie tylko dobrze znane odmiany ziół, takie jak mięta, pietruszka i seler. Dostarczają również specjały takie jak tajska bazylia, czerwona bazylia i szczypiorek czosnkowy. Ich mieszanki ziół obejmują popularne zioła rybne i włoskie miksy.

Oprócz ziół posiadają również inne produkty ekologiczne. Należą do nich dymka, groszek cukrowy, fasola, groszek, rzodkiewka i sałata. W ubiegłym roku firma wprowadziła salicornię ekologiczną, która sprzedaje się wyjątkowo dobrze. Fresh Organic Choice będzie zatem dalej rozwijać swoją linię organicznych warzyw morskich.

Wkrótce zamierzają dodać produkty, takie jak koper morski, Oysterleaf, lawenda morska i ewentualnie inne warzywa morskie, aczkolwiek nie należą one jeszcze do asortymentu ekologicznego.

Świeże zioła Organic Choice trafiają do klientów lokalnych i zagranicznych. Zioła ekologiczne sprzedają się szczególnie dobrze w Holandii, Niemczech, Belgii i Skandynawii. Sprzedaż rośnie również we Francji. Firma dostarcza zioła głównie dostawcom detalicznym, hurtowym i branży hotelarskiej.  I to właśnie wielotorowość sprzedaży pomogła firmie przetrwać kryzys związany z pandemią Covid -19.

Innym wyzwaniem, przed którym staje branża świeżych ziół, to coraz bardziej ekstremalne warunki pogodowe. Na przykład w zeszłym roku było bardzo sucho, co wpłynęło na niektóre zioła. Teraz wilgoć stwarza wyzwania pod względem trwałości.

Popularność świeżych ziół ciągle rośnie. Coraz więcej właścicieli firm hotelarskich interesuje się produktami ekologicznymi. Ludzie są coraz bardziej świadomi tego, co kupują i jedzą, zwłaszcza teraz w związku z pandemią COVID-19. Dotyczy to również supermarketów. Sektor ziół ekologicznych rozwija się lepiej niż oczekiwano. Świeże zioła i tak stają się coraz bardziej popularne. Dzieje się tak również dlatego, że w ciągu ostatniego roku znacznie więcej osób zaczęło intensywnie gotować w domu. Wtedy zamknięto restauracje i hotele. Coraz więcej konsumentów korzysta również z pojemników na posiłki. Te prawie zawsze zawierają świeże zioła. Jeśli dania spodobają się , ludzie je kopiują. Dzięki temu mają więcej okazji do inspirowania się różnymi smakami i kombinacjami.

Społeczeństwo ma coraz większą wiedzę na temat ziół. Ale wciąż jest wiele do nauczenia się o ich zastosowaniu i zastosowaniu. Świeże zioła są naturalnymi przyprawami i przyczyniają się do zdrowego stylu życia. Zioła są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Zawierają witaminy, niezbędne minerały, przeciwutleniacze i błonnik.

Źródło: www.freshplaza.com