Hiszpańskie uprawy szklarniowe

Jak podaje portal Fresh Plaza 6 na 10 warzyw spożywanych w Europie jest uprawianych w szklarniach słonecznych w południowej Hiszpanii. 35 000 hektarów szklarni słonecznych zlokalizowanych w Almerii i na wybrzeżu Granady stało się zdrową spiżarnią Europy, głównie od jesieni do wiosny, kiedy produkcja kontynentalna nie jest możliwa w innych krajach ze względu na niskie temperatury.

Szklarnie słoneczne w Andaluzji stały się punktem odniesienia w świecie rolnictwa, ponieważ optymalne warunki pogodowe na tym obszarze Hiszpanii w połączeniu z nowoczesnym, zrównoważonym i innowacyjnym systemem produkcji zastosowanym w szklarniach pozwoliły im uzyskać wyraźne zdolności produkcyjne i eksportowe. Dlatego nie jest zaskakujące, że inne kraje skopiowały ten udany model i że ONZ uznała go w 2017 roku za najlepszy przykład zrównoważonego rozwoju dla wyżywienia świata.

14500 rodzinnych gospodarstw posiadających szklarnie słoneczne produkuje 4,5 miliona ton owoców i warzyw. 75% tej produkcji jest eksportowane do krajów UE, a 6 na 10 warzyw spożywanych w Europie pochodzi ze szklarni w południowej Hiszpanii.

Głównymi odbiorcami tych produktów owocowo-warzywnych są Niemcy z 26% udziałem w rynku, Francja (17%) i Wielka Brytania (12%). Produkty ogrodnicze z andaluzyjskich szklarni słonecznych są również eksportowane na odległe rynki, takie jak Kanada, Liberia czy Finlandia. Szybkie systemy transportu chłodniczego dostarczają produkty do dystrybutorów w optymalnym momencie dojrzałości. Produkt zebrany z samego rana może być dostępny na półkach supermarketów w całej Europie przez kolejne 48-72 godziny.

Rynki te, żądne świeżych produktów i charakteryzujące się niewielką produkcją poza sezonem letnim – głównie z powodu niekorzystnych mrozów – coraz częściej stawiają na stabilną, wysokiej jakości i bezpieczną dostawę przez cały rok, którą mogą znaleźć tylko w produkcja południowej Hiszpanii. W rzeczywistości podczas kryzysu COVID system produkcji szklarni słonecznych nie został w ogóle zatrzymany i wykazał swoją skuteczność i bezpieczeństwo, aby nadal dostarczać zdrowe produkty na wszystkie rynki, nawet w najbardziej niekorzystnych okolicznościach.

W ostatnich latach południowa Andaluzja postawiła na uczynienie swoich upraw bardziej przyjaznymi dla środowiska, co zwiększyło ich popularność na innych rynkach. Producenci prowadzą biologiczną kontrolę, metodę wykorzystującą pożyteczne owady do zwalczania szkodników w sposób przyjazny dla środowiska. Ta technika uprawy została uznana przez główne europejskie sieci dystrybucyjne i była decydującą okolicznością, która faworyzowała produkty owocowe i warzywne ze szklarni słonecznych w Europie w stosunku do produktów z krajów trzecich.

Źródło: www.freshplaza.com