Polska na 9 pozycji w świecie w eksporcie cebuli

Jak podaje Fresh Plaza produkcja cebuli w Polsce stanowi ponad 13,5% ogólnej powierzchni uprawy cebuli w UE i około 8,3% zbiorów cebuli w UE. Polski eksport stanowi 2,5% światowego eksportu cebuli co daje Polsce 9. pozycję eksportową na świecie.

W 2019 roku cebulę uprawiano w Polsce na powierzchni 25,2 tys. ha przy średnim plonie 21,2 t / ha. Całkowity zbiór wyniósł 535,4 tys. Ton. Dla porównania w 2019 roku średni plon dla całej UE wyniósł 34,7 t / ha, czyli był o prawie 40% wyższy niż w Polsce.

Według wrześniowych szacunków GUS, w 2020 roku produkcja cebuli w Polsce szacowana jest na ok. 580 tys. ton, czyli o ponad 8% więcej niż rok wcześniej. Wielu producentów twierdzi, że jest zadowolonych z jakości i wielkości zebranej w tym roku cebuli.

W 2019 roku z Polski wyeksportowano 138,7 tys. Ton cebuli za 93,1 mln euro. Głównym rynkiem zagranicznym dla polskiej cebuli jest (już od wielu lat) Wielka Brytania z 33% udziałem w eksporcie. Na drugim miejscu jest Holandia, do której w 2019 roku Polska wyeksportowała 34,5 tys. ton cebuli za 23,8 mln euro (25,6% całkowitego eksportu cebuli z Polski). Francja zamyka podium z 9,7% udziałem w eksporcie (13,5 tys. Ton za 9 mln euro). Ważnymi odbiorcami są także Belgia i Niemcy, do których trafia odpowiednio 6,6% polskiego eksportu (11,7 tys. Ton za 6,1 mln euro) i 6,1% (8,9 tys. Ton za 5,7 mln euro). Z większością krajów, poza Holandią, Grecją i Rosją, Polska ma dodatnie saldo handlowe na rynku cebuli, choć w ostatnich latach obserwujemy duże wzrosty importu z Ukrainy, Austrii i Turcji.

Źródło: www.freshplaza.com