Najdroższy melon świata

Jak podaje Fresh Plaza,  Crown Melon, jeden z najbardziej ekskluzywnych melonów na świecie, jest już w Hiszpanii. Crown Melon może kosztować ponad 200 euro, a niektórzy zapłacili za niego na aukcjach nawet do 25 000 dolarów.

Crown Melon jest uprawiany w Japonii, w  prefekturze Shizuoka, gdzie obecnie działa 240 rolników z około 2000 szklarni. Największe skupisko upraw znajduje się w mieście Fukuroi.

Osobliwością tego produktu i powodem, dla którego jest on tak drogi i smaczny, jest to, że producenci pozwalają na uprawę tylko jednego owocu z każdej rośliny, co pozwala mu wchłonąć wszystkie składniki odżywcze, które w przeciwnym razie zostałyby rozprowadzone w różnych owocach.

Ilość światła słonecznego to kolejny z głównych czynników charakteryzujących ten owoc.  W rzeczywistości, jak podkreślono na oficjalnej stronie internetowej japońskiej spółdzielni rolniczej Shizuoka Crown Melon, region, w którym uprawia się ten melon jest znany jako jedno z miejsc o największym nasłonecznieniu w Japonii.

Ta odmiana melona jest uprawiana w szklarniach wyposażonych w automatyczne okna, które odpowiednio utrzymują temperaturę i wilgotność. Producenci stosują do ich uprawy technikę rzemieślniczą. Posadzili je na oddzielnym podłożu, które pozwala melonom rosnąć z pewną ilością ziemi oddzieloną od gruntu.

Ale to, co naprawdę wyróżnia te melony, to fakt, że w ramach specjalnej opieki, jaką otrzymują, są one codziennie masowane. Owoce są  masowane w rękawiczkach, aby zapewnić ich maksymalny potencjał słodyczy, pomagając równomiernie rozprowadzić cukier w owocach.

Nie wszystkie zebrane melony kwalifikują się do statusu Crown Melon. Po zebraniu owoców producenci sprawdzają ich poziom świeżości, zawartość cukru, smak i dojrzałość. Tylko okazy, które spełniają wszystkie wymagane normy, są sprzedawane jako Crown Melon.

Crown Melon jest spożywany tylko w kilku krajach poza Japonią, a to ze względu na koszty transportu, kontrole fitosanitarne i krótką żywotność po zbiorach.

Ten prawdziwy luksus  można teraz zjeść również w Madrycie.

Źródło: www.freshplaza.com