Acerola – skarbnica zdrowia

Acerola, znana także jako wiśnia z Barbados (łac. Malpighia glabra) pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawiana jest w krajach o klimacie tropikalnym -w Portoryko i Teksasie, na Kubie, Jamajce, Bahamach i Bermudach, na Florydzie, w Ghanie i Australii. Acerola to wiecznie zielony krzew lub drzewo. W warunkach naturalnych osiąga 3-6 m wysokości (formy kulturowe z reguły nie rosną powyżej półtora metra).  Owoce wyglądają trochę jak wiśnie, stąd też nazwa rośliny. Dojrzewanie jagód trwa 3-4 tygodnie. Dojrzałe wiśnie pokryte są cienką czerwoną skórką, soczysty żółto-czerwony miąższ ma słodko-kwaśny smak (średnia średnica owoców to 1,5-2,5 cm). W jagodach znajdują się trzy nasiona. Owoce są oczywiście  jadalne – je się je świeże, mrożone, suszone. Z owoców powstają słodkie przetwory: dżem, syrop, galaretka. Owoce obrane z nasion dodaje się do sałatek owocowych. Owoce zawierają rekordową ilość kwasu askorbinowego (1000-3300 mg / 100 g wagi). Pod tym względem wyprzedzają nawet pomarańcze.  Zawierają również witaminy z grupy B, prowitaminę A, minerały (żelazo, potas, wapń, fosfor), pektyny, węglowodany, kwasy organiczne. Owoce aceroli działają tonizująco, przeciwutleniająco, regenerująco. Zalecane są do stosowania w przypadku anemii, chorób zakaźnych i wirusowych.

O niezwykłej sile działania tego owocu stanowi fakt, iż spożycie zaledwie 3 owoców aceroli pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Warto też zaznaczyć, że zielone owoce aceroli mają dwukrotnie wyższy poziom tej witaminy w stosunku do owoców dojrzałych.

Najbardziej wartościowa jest oczywiście  acerola świeża, ale  zapewne nie łatwo ja dostać w takiej formie. Można kupić na rynku ekstrakty z aceroli, które zawierają nawet 32% czystej witaminy C. Acerola jest wykorzystywana nie tylko jako źródło witaminy C w zdrowej żywności. Może być również stosowana jako dodatek przeciwutleniający z czystą etykietą w innych preparatach spożywczych. W sokach i gotowych mięsach – takich jak hamburgery czy kiełbaski – acerola dostarczy witaminę C i zapobiegnie utlenianiu, zachowując kolor i smak. Acerola jest również szeroko stosowana w piekarnictwie jako naturalny polepszacz mąki, zapewniający kilka korzyści, takich jak większa objętość  i miękkość, a także wydłużenie okresu przechowywania bez pleśni.

Źródło: www.patioflower.ru