Zaostrzone będą kontrole dotyczące tureckich owoców cytrusowych importowanych do UE
Komisja Europejska (WE) umieściła tureckie owoce cytrusowe w wykazie żywności z krajów trzecich, które zostaną poddane surowszym tymczasowym kontrolom przy wjeździe do Unii Europejskiej. Ta decyzja została podjęta po wykryciu pozostałości pestycydów w różnych partiach pomarańczy, mandarynek, klementynek z tego kraju.
Lista produktów podlegających surowszym kontrolom granicznym jest weryfikowana co sześć miesięcy. Zmiany są wprowadzane na podstawie najnowszych powiadomień o incydentach wykrytych przez system szybkiego ostrzegania o żywności i paszy (RASFF).
Oprócz pozostałości pestycydów jako zagrożenie dla zdrowia zgłasza się także obecność salmonelli, aflatoksyn, barwników, rodaminy B, ochratoksyny A, cyjanku i siarczynów.
Nasilenie kontroli urzędowych będzie miało również zastosowanie do następnych partii suszonych winogron i granatów tureckich, pakistańskich przypraw, fasoli kenijskiej, nasion sezamu z Sudanu i Ugandy oraz papryk (z wyjątkiem słodkiej) z Indii i Pakistanu.
Nowa lista obejmuje także orzeszki ziemne z Boliwii, Egiptu, Ghany, Madagaskaru, Stanów Zjednoczonych i Chin, czarny pieprz z Brazylii, liście pietruszki z Wietnamu, szafran z Etiopii i liście curry z Indii.
KE postanowiła jednocześnie ograniczyć kontrole serbskich malin oraz moreli i cytryn w puszkach produkowanych w Turcji, ponieważ „dostępne informacje wskazują na zadowalający stopień ogólnej zgodności z odpowiednimi wymogami bezpieczeństwa UE”.
www.freshplaza.com