Obecnie ta praktyka, która umożliwia uprawę roślin w centrach miast przy bardzo ograniczonym zużyciu wody i zmniejszonym śladzie węglowym,

Pionowe  farmy pozwalające na masową uprawę warzyw i owoców nawet w centrach miast przy bardzo ograniczonym zużyciu wody i zmniejszonym śladzie węglowym. Vertical farming może okazać się prawdziwym cudem obecnego i przyszłego rolnictwa. Tradycyjne rolnictwo stopniowo ustępuje miejsca przemysłowej produkcji żywności. Tego zjawiska nie sposób zatrzymać czy spowolnić. Tanie produkty GMO wypierają droższe w uprawie i bardziej podatne na działanie szkodników rośliny organiczne. Dodatkowe utrudnienia dla ekologicznych upraw stanowi urbanizacja i wyludnianie wsi.  

     Foto: news.sap.com
Czytaj dalej

Mikroliście to popularne młode rośliny jadalne, które na co dzień spotykamy w dojrzałych wersjach. Pietruszka, jarmuż, kolendra, rzodkiewka, słonecznik, oregano to zaledwie kilka gatunków, które można uprawiać jako mikroliście. Liczba roślin, które nadają się do spożycia w tej formie rośnie z roku na rok.

Pomysł zjadania roślin, gdy jeszcze dojrzewają, pojawił się w Stanach Zjednoczonych. W latach 80. w wykwintnych restauracjach dodawano je jako aromatyczny i zdrowy dodatek do wielu potraw.

Czytaj dalej