Serdecznie zapraszamy na IX zjazd FRESH QUALITY ACADEMY

w dniach 16 – 18.10.2019

Temat: „Szkolenie specjalistyczne rozszerzające wiedzę o jakości handlowej świeżych owoców i warzyw”

Cel szkolenia: zdobycie wiedzy praktycznej i podniesienie profesjonalizmu kontrolerów jakości handlowej świeżych owoców i warzyw z sieci handlowych, z firm handlowych, grup producentów, oraz kupców.

 

Tematy wykładów:

1 – „ Jak zmniejszyć straty świeżych owoców i warzyw w drodze od producenta do konsumenta” – wykład Krystyna Szymańska Fresh Quality

2 – „ Warzywa psiankowate (  papryka i pomidory ): dostępne typy handlowe i odmiany, charakterystyka, dostępność, problemy jakościowe i sposoby przechowywania – rozwiązania praktyczne w ich obrocie towarowym w Polsce. – wykład Tomasz Marasik firma Toma Seeds

3 – „ Jakość jabłek i gruszek w handlu międzynarodowym, wymagania rynku” – wykład Rafał Kosiński z firmy SERVICE2FRUIT

4 – Warsztaty praktyczna ocena jakości produktów: cytrusy, jabłka, ziemniaki, winogrona i inne – prowadzi Krystyna Szymańska Fresh Quality

5 – „ Choroby fizjologiczne warzyw w uprawie i podczas przechowywania” – wykład dr Maria Grzegorzewska Pracownia Przechowalnictwa i Fizjologii Pozbiorczej Owoców i Warzyw Instytut Ogrodnictwa

 

Zapraszam Krystyna Szymańska

Belgia i Holandia. Jak podaje Service2fruit w ubiegłym tygodniu większość producentów zajęta była zbieraniem gruszki Konferencji. Belgia i  holenderska prowincja Zeeland są właśnie w drugim tygodniu zbiorów, a w rejonach nadrzecznych w pierwszym pełnym tygodniu zbiorów. Wiele firm zaczęło zbiory od  Elstara i Konferencji. Zbiory Konferencji rozpoczęto jednak wcześniej, niż to być powinno, a  przy jabłkach Elstar problemem okazało się wybarwienie, szczególnie przy starszych mutantach. Rozpoczęcie od zbioru gruszek niesie za sobą ryzyko mniejszego kalibru. Za to być może poprawi to rozmiar jabłek, gdyż  owoce  nadal pozostają na drzewach.

Czytaj dalej

Właśnie rozpoczyna się zbiór granatów hiszpańskich prowincjach Walencji i Castellón, gdzie w ostatnich dniach spadły obfite opady. Rynki europejskie są bardzo zainteresowane hiszpańskimi granatami, gdyż  sezon turecki  jeszcze się nie rozpoczął, a popyt jest dość wysoki. Na razie deszcze nie odbijają się na jakości granatów, ale jeśli nadal będzie padać,  granaty mogą pękać. Ogólnie o tej kampanii można  już powiedzieć, że wielkość produkcji spadła o około 20–25% w porównaniu z ubiegłym rokiem i brakuje dużych kalibrów.

Czytaj dalej

Serdecznie zapraszamy na szkolenie na rzeczoznawcę w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw. Szkolenie odbędzie się w dniach 18 – 19 września 2019 w miejscowości Klaudyn k/Warszawy.

W programie (dla chętnych) dodatkowo szkolenie z zakresu pobierania próbek owoców i warzyw świeżych na zawartość pozostałości pestycydów.

Zainteresowanych proszę o kontakt na maila: krystyna.szymanska@freshquality.pl

Telefon: +48 667 909 999