O rolnictwie miejskim pisaliśmy już wielokrotnie. W obecnych czasach konsumenci zwracają ogromną uwagę na to, w jaki sposób produkowana jest spożywana przez nich żywność. Podstawowe warunki, aby była bezpieczna i zdrowa to w obecnych czasach za mało. Ważne jest również, aby produkcja tej żywności była przyjazna dla środowiska i w miarę możliwości regionalna.

Czytaj dalej

Wykopki zakończone, ziemniaków w całej Europie mniej, o czym uprzedzały prognozy specjalistów. Podaż ziemniaka na rynku jest niska, nie tylko zresztą u nas, bo na tle Europy Zachodniej  w Polsce nie jest jeszcze tak źle.  Niska podaż kształtuje więc cenę.  W zagłębiu ziemniaczanym, w okolicach Sieradza i Błaszek za worek 15 kg trzeba zapłacić od 8,00 – 9,00 zł. W Łodzi – 9,00- 11,00 zł, a na rynku „Zjazdowa” cena dochodzi nawet do 14,00 zł/ worek 15 kg. W okolicach Poznania – podobnie 10,00 – 12,00 zł/ worek, a miejscami nawet 14,00 zł/ worek.

Czytaj dalej

Jak podaje portal fresh-market.pl ceny cebuli osiągnęły już bardzo wysoki pułap. Cebula w łusce luzem  kosztuje już powyżej 1,00 zł/kg. Obierana – dwa razy tyle.  Cebula workowana w dużym hurcie jest po 1,10 – 1,40 zł/kg.

Sytuacja  taka jest spowodowana bardzo małymi zapasami cebuli w Europie.  Firmy eksportowe już w tej chwili mocno ograniczają sprzedaż, a i ceny są bardzo wysokie. Jak podaje Fresh Market cebula w Holandii i  Belgii oferowana jest po 0,40 euro/kg i drożej. W tym roku, z powody warunków pogodowych zbiory były znacznie niższe, ale jednak nie aż tak, żeby o tej porze roku były braki podażowe na rynku. Być może część producentów przytrzymuje cebulę w chodni, licząc na większe zyski w późniejszym czasie.

Rozwiązaniem  tej sytuacji jest import z Egiptu, Azji Środkowej, a nawet Argentyny czy Nowej Zelandii. W Polsce już pojawiła się cebula z importu, tym bardziej, że jakość polskiej cebuli w tym roku nie jest najlepsza.

Źródło: www.fresh-market.pl

Serdecznie zapraszamy na szkolenie w dniach 13 – 14 listopada 2018 r.

W programie: szkolenie na rzeczoznawcę w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw, oraz szkolenie z zasad pobierania próbek roślin i produktów roślinnych na obecność pozostałości środków ochrony roślin, do oceny jakości i badań fizyko-chemicznych.

Zainteresowanych prosimy o kontakt: krystyna.szymanska@freshquality.pl lub telefonicznie 667909999

Organizator Fresh Quality Krystyna Szymańska

Trąby powietrzne, które przeszły w miniony poniedziałek przez Fondi (gmina we Włoszech w prowincji Latina) spowodowały poważne szkody w tamtejszej produkcji.  Po godzinie 16.00 bardzo silny wiatr, który miejscami przybierał formę trąb powietrznych zrównał z ziemią całe obszary produkcji szklarniowej. Doszczętnie zniszczone zostały nie tylko konstrukcje, ale także składy, budynki gospodarcze i ogrodzenia.

Włoscy producenci wnioskują o ogłoszenie stanu klęski żywiołowej. Rolnicy uprawiający fasolę, pomidory i inne warzywa znaleźli się w trudnej sytuacji. Dla Italian Fruit News wypowiada się jeden  z rolników, który niedawno rozpoczął zbiór pomidorków koktajlowych. Szklarnie obejmujące 3 tysiące metrów kwadratowych w konstrukcji żelaznej i 4 tysiące metrów kwadratowych w drewnie zawaliły się. Produkcja została całkowicie zniszczona. Według niego sytuacja jest katastrofalna. Starty szacuje na 100 tys. euro.  Inny producent również stracił całą produkcję selera, sałaty i ogórka. Sądzi, że stracił od 80 do 100 tys. euro.  W podobnej sytuacji są dziesiątki rolników.

Niektóre szklarnie są dosłownie zrównane z ziemią. Warzywa w wielu przypadkach były gotowe do zbiorów. Producenci szacują, że uprzątnięcie skutków trąby powietrznej i ponowne odtworzenie produkcji zajmie co najmniej pół roku. Dla niektórych może być to jednak niemożliwe ze względu na wysokość inwestycji, które zostały utracone.

Włoski związek rolników szacuje ogólne straty na poziomie 150 milionów euro. Zniszczeniom uległy plantacje oliwek, podtopione są pola uprawne i sady. Zburzone są ściany budynków gospodarczych, zerwane dachy stajni, uszkodzone drogi. Fala złej pogody przetoczyła się przez większość włoskich prowincji.

Źródło: Italian Fruit News / e-sadownictwo.pl