Początek lutego to zwykle czas, kiedy na rynku europejskim pojawia się egipska cebula. W tym roku tym bardziej jest to interesujący temat, a to w związku ze słabszą jakością polskiej cebuli. Szczególnie jeśli chodzi o cebulę czerwoną. Ponadto dodatkowym atutem dla cebuli egipskiej jest dostępność dużych kalibrów.

Czytaj dalej

Serdecznie zapraszamy na szkolenie w dniach 30-31 stycznia 2018 r.

W programie: szkolenie na rzeczoznawcę w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw, oraz szkolenie z zasad pobierania próbek roślin i produktów roślinnych na obecność pozostałości środków ochrony roślin, do oceny jakości i badań fizyko-chemicznych.

Zainteresowanych prosimy o kontakt: krystyna.szymanska@freshquality.pl lub telefonicznie 667909999

Organizator Fresh Quality Krystyna Szymańska

Żywność ekologiczna, nazywana jest również żywnością organiczną lub BIO.  To żywność, której  co najmniej 95 % składników musi zostać wyprodukowana metodami ekologicznymi. W uprawach ekologicznych stosuje się tylko naturalne składniki, takie jak: kompost, obornik, nawóz zielony. NIE STOSUJE SIĘ: nawozów sztucznych i pestycydów, środków przyspieszających wzrost, genetycznych modyfikacji (GMO) a także wielkich,  jednogatunkowych obszarów upraw.

Czytaj dalej

Chociaż sezon na pomarańcze Navel kończy się, egipscy eksporterzy oferują jeszcze tę odmianę. Jak mówią handel był w tym sezonie trudny. Konkurowanie z tureckimi pomarańczami było niekiedy niemożliwe z powodu dość niskiej ceny na tureckie pomarańcze. Z tego też względu jeden z bardziej chłonnych rynków – rynek rosyjski  bardziej zwrócił się w kierunku produktów tureckich. Jak podaje Fresh Plaza  egipscy eksporterzy wyeksportowali do Rosji o połowę mniej pomarańczy w porównaniu z ubiegłorocznym sezonem.

Czytaj dalej