W wyniku hiszpańskiego projektu powstały nowe biodegradowalne folie i siatki do produktów ogrodniczych, a także barwniki spożywcze i dodatki. A wszystko to  z odpadów z pól Almeríi.

W Andaluzji produkuje się około 500 tys. ton produktów ubocznych pochodzenia owocowego i warzywnego, z których nie można było nic odzyskać, dlatego były składowane. Opracowano cały projekt odzyskiwania z tych odpadów substancji o wysokiej wartości, z zastosowaniem do produkcji opakowań i przemysłu spożywczego.

Dla przykładu, z cukrów uzyskanych z melonów i arbuzów można w wyniku innowacyjnego projektu otrzymać  folie biodegradowalne o grubości 23 μm do stosowania jako folie kurczliwe do pakowania ogórków, do produkcji worków i biodegradowalnych siatek do pakowania różnych produktów rolnych, oraz siatki na czosnek i zieloną fasolę.

Źródło: Fresh Plaza

Fioletowe bataty nie są tak popularne jak pomarańczowe, ale coraz więcej klientów zwraca się w ich stronę. Fioletowe warzywa są zdrowe, co jest coraz bardziej cenione wśród klientów oraz stanowią  ciekawy akcent kolorystyczny różnych dań.

Cena fioletowych słodkich ziemniaków jest raczej stabilna i wynosi 1,30 € –  1,70 € za kg. Fioletowe słodkie ziemniaki są dostępne przez cały rok. Podstawowym źródłem tych batatów są Chiny. Na rynku funkcjonują dwa rodzaje opakowań – 6 kg i 10 kg.  Jak podaje Fresh Plaza producenci i dystrybutorzy zalecają dokładne mycie i szczotkowanie tych warzyw,  dzięki czemu można  przedłużyć okres ich przechowywania.

Czytaj dalej

W Europie coraz bardziej popularny jest nowy trend: świeże owoce awokado myte, obrane, wypestkowane i zamrożone.

W Wielkiej Brytanii również coraz bardzie popularne stają się mrożone, obrane, przepołowione i pozbawione pestki owoce awokado, Dostawcą tych gotowych do spożycia owoców są producenci z Meksyku, chociaż największym eksporterem  awokado do Wielkiej Brytanii jest Peru. W ubiegłym roku kraj ten  wyeksportował 24,6 miliona kilogramów tego owocu do Anglii, a wartość eksportu wyniosła  57 milionów USD. Owoce sprzedawano w postaci świeżej lub suszonej. Obok Peru awokado do Wielkiej Brytanii dostarcza  Chile, Izrael, Hiszpania i RPA.

Czytaj dalej

18 czerwca w Bobach w  odbyło się spotkanie plantatorów owoców jagodowych pod przewodnictwem przedstawicieli Związku Sadowników RP. Gośćmi spotkania byli Sekretarz stanu Jacek Bogucki z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz posłowie i przedstawiciele samorządów lokalnych. Było to spotkanie interwencyjne w sprawie katastrofalnie  niskich cen malin, agrestu i innych gatunków owoców jagodowych.

Czytaj dalej

W tym roku, podobnie jak w ubiegłym, zbiory rozpoczęły się wcześniej. Rok temu czerwona papryka z polskich szklarni trafiła do małego hurtu już pod koniec czerwca. Zazwyczaj początek sezonu przypada na przełom czerwca i lipca. W tym roku pierwsze partie czerwonej krajowej papryki już w połowie czerwca pojawiły się w sprzedaży.

Czytaj dalej

Większość z nas płacze przy krojeniu cebuli. Czy można tego uniknąć? – zastanawiamy się od dawna. Niektórzy szukają sposobu w osłonieniu oczu np. goglami, inni spłukują nóż i cebulę zimna wodą.  Na niewiele to się jednak zda, gdyż mamy do czynienia ze zwykłą reakcją chemiczną, która rozpoczyna się w momencie przecięcia pierwszych włókien. W tym momencie substancje z pękniętych komórek cebuli łączą się ze sobą i powstaje związek chemiczny zwany czynnikiem lakrymatorowym, który podrażnia nasze oczy. Normalnie substancje te są oddzielone w komórce cebuli i w stanie nie uszkodzonych włókien są one dla nas „nie groźne”. Po ich połączeniu powstaje gaz łzawiący, który dociera do oczu i pobudza receptory czuciowe. W efekcie zaczynamy płakać.

Czytaj dalej