Serdecznie zapraszamy na VII zjazd FRESH QUALITY ACADEMY

w dniach 17 – 19.10.2018

Temat: „Szkolenie specjalistyczne rozszerzające wiedzę o jakości handlowej świeżych owoców i warzyw”

Cel szkolenia: zdobycie wiedzy praktycznej i podniesienie profesjonalizmu kontrolerów jakości handlowej świeżych owoców i warzyw z sieci handlowych, z firm handlowych, grup producentów, oraz kupców.

Miejsce : Szkolenie w Sali konferencyjnej, a zakwaterowanie w Ośrodku Wypoczynkowym Mleczarz, ul. Szkolna 16, 83-241 Ocypel, Gmina Lubichowo, powiat starogardzki, województwo pomorskie

www.mleczarz-ocypel.pl

Tematy wykładów:

1 – „Szkodniki owoców – objawy żerowania i stadia owadów wyrządzających szkody” – wykład dr Maria Rogowska z Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Skierniewicach

2 – „Jakość owoców cytrusowych. Prognoza na sezon 2018-19” – wykład Marcin Pala i Ryszard Batolik z firmy DAIFRESSH

3 – „Problemy jakościowe jabłek i gruszek w sezonie zbioru 2018” – wykład Marcin Piesiewicz firma AgroFresh

4 – Warsztaty praktyczna ocena jakości produktów – prowadzi Krystyna Szymańska

5 – Inne

Zainteresowanych prosimy o kontakt:

Tel. +48 667 909 999, e-mail:krystyna.szymanska@freshquality.pl

 

Camu-Camu ( Myrciaria dubia ) to nazwa krzewu rosnącego w amazońskim lesie deszczowym  w dorzeczu Amazonki. Rośnie on  na obszarach bagnistych lub okresowo zalewanych. Krzew Camu-Camu, sięgający 2-3 m wysokości wytwarza owoc o tej samej nazwie. Owoce są okrągłe, w odcieniach żółtego, pomarańczowego i czerwonego, wielkością przypominają małą cytrynę. Owoce dostarczają ogromną ilość składników mineralnych, witamin i substancji bioaktywnych. W smaku są bardzo kwaśne.  Ze względu na cierpki smak rzadko spożywane są na surowo, lecz wykorzystywane są głównie na przetwory, do produkcji lodów czy soków.

Skład chemiczny jagód Camu -Camu zaskakuje, gdyż zawierają one od 20 do 30 razy więcej witaminy C niż kiwi i pięć razy więcej polifenoli niż jeżyny.

Czytaj dalej

Miło nam poinformować Państwa, że w tym roku po raz kolejny obecni będziemy na Konferencji Fresh Market, To znane już w branży wydarzenie odbędzie się 27 września 2018 roku (czwartek) w  Mazurkas Conference Center w Ożarowie Mazowieckim.

Zapraszamy na stoisko nr 3.

Do zobaczenia wkrótce!

Z powodu suszy w Polsce w tym roku zbierzemy mniej ziemniaków. To pewne. Jednak nie tylko Polska ucierpiała z powodu letniej suszy. W innych krajach europejskich również takie problemy wystąpiły. W Belgii susza dała się mocno we znaki uprawom ziemniaków. Zwłaszcza tym  wczesnym. Eksperci szacowali stratę jednej czwartej wydajności. W lipcu wystąpiły opady deszczu i planowany zbiór oceniany był już wyżej, ale naturalnie mocno poniżej przeciętnej. Przerwano nawet zakaz nawadniania, dzięki czemu można było uratować część plonów. Ze względu na pogodę zmieniono również zasady kontraktacji  w taki sposób, żeby bulwy jak najdłużej przebywały w ziemi i nabierały masy. Główny zbiór, dzięki temu, iż w porę nadeszły opady, może się okazać nie tak zły jak się obawiano. Eksperci twierdzą, że ma on szansę być na poziomie przeciętnym.

Czytaj dalej

Ceny sałaty lodowej w tym sezonie są bardzo wysokie. Portale rolnicze oceniają, że jest to rekordowy rok pod względem  dramatycznie niskiej podaży i bardzo wysokich cen. Oczywiście wysokie ceny wiążą się z tym, że popyt nie zostaje zaspokojony nawet w połowie.

Upalna pogoda w miesiącach letnich i do tego susza, utrzymująca się od maja do lipca mocno odbiły się na rynku sałat w ogóle.  Sytuacja pogodowa doprowadziła do ogromnego deficytu sałat nie tylko w Polsce, ale w całej Europie. W rezultacie tegoroczne ceny utrzymują się na rekordowo wysokim poziomie, znacznie wyższym niż w poprzednich kilku sezonach.

Czytaj dalej

Burze i powodzie, które miały miejsce w połowie sierpnia spowodowały duże szkody w chińskiej prowincji Shandong  Najgorzej ucierpiały regiony uprawiające imbir jak Weifang i Anqiu. Niekorzystne warunki pogodowe poważnie uszkodziły zapasy imbiru. Jest on  tradycyjnie przechowywany pod ziemią. Nastąpiły podtopienia i zalania ziemianek i piwnic, w których przechowywany jest imbir, w wyniku czego  imbir został zniszczony.

Czytaj dalej

Serdecznie zapraszamy na szkolenie w dniach 12 – 13 wrzesień 2018 r.

W programie: szkolenie na rzeczoznawcę w zakresie ustalania klas jakości świeżych owoców i warzyw, oraz szkolenie z zasad pobierania próbek roślin i produktów roślinnych na obecność pozostałości środków ochrony roślin, do oceny jakości i badań fizyko-chemicznych.

Zainteresowanych prosimy o kontakt: krystyna.szymanska@freshquality.pl lub telefonicznie 667909999

Organizator Fresh Quality Krystyna Szymańska

Zbiory właśnie się rozpoczynają i wygląda na to, że będą zadawalające. Plantacje tej jagody w Polsce są jeszcze młode i  rośliny nie owocują optymalnie. To dopiero przed nami.

Zbiory, jak w przypadku większości owoców, rozpoczynają się o ok. 2 tygodnie wcześniej, w porównaniu z rokiem ubiegłym. Brak wiosennych przymrozków wpłynie pozytywnie zarówno na ilość, jak i jakość owoców. Młode liście i przyrosty są bardzo wrażliwe na ujemne temperatury, dlatego w uprawie często stosuje się instalacje antyprzymrozkowe.

Jako pierwsze zbierane będą  owoce odmiany Geneva, później Jumbo i Bingo, a na końcu odmiany Weiki i Ananasnya.

Czytaj dalej

Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę dot. znakowania żywności. Ustawa zakłada, że każdy produkt, który znajdzie się w sprzedaży, musi bezwzględnie zawierać w oznakowaniu informację o kraju pochodzenia.

Zmiany maja na celu wzmocnienie kontroli w odniesieniu do identyfikacji samego produktu oraz informacji przekazywanych konsumentom w oznakowaniu artykułów rolno-spożywczych, w tym owoców i warzyw świeżych.

Celem ustawy jest skuteczne zapobieganie przepakowywaniu oraz sprzedaży zagranicznych owoców czy warzyw jako polskich.

Czytaj dalej